Kilis’in üzümleri geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürülüyor

Kilis’te, demet bozumundan sonradan çelim çalışmalarla pekmeze dönüştürülen üzüm, tüketicilere sunuluyor.

Üreticiler, tarladan topladıkları üzümlerin içerisine kil karıştırarak geleneksel yöntemlerle havuzlarda ezerek şıra elde ediyor.

Odun ateşinde bakır kazanlarda gelişmemiş aynı müddet kaynatılan üzüm suyu, üzüm ve kil yer tortusundan arındırılması üzere bidonlara konulup birkaç saat dinlenmeye alınıyor. Elan sonradan tepsilere konulan üzüm suyu, 3 çağ güneşte bekletilerek mergup kıvama kavuşuyor.

Geçmişten bu yana anadan görme yöntemlerle üzüm pekmezi hazırlayan üreticiler, yardım maddesi kullanmadan muhtelif işlemlerden geçirdikten sonradan pekmezi amade hale getiriyor.

Kilis Kültür Mühendisleri Odası Başkanı Çekinmezlik Özdemir, AA muhabirine, kentin yüce dirimlik kaynaklarından olan üzümün hasadının yapıldığını söyledi.

Kentte 160 bin dekarda üzüm üretimi yapıldığını anlatan Özdemir, pekmezin iktisadi getirisinin üzümden henüz fazla olması dolayısıyla üreticilerin bu alana yöneldiğini rapor etti.

Geçen yıla bakarak rekoltenin daha aşkın olacağını, bunun da pekmez üretimine tehlikeli şekilde yansıyacağını tamlayan Özdemir, “İlimizde güzeşte yıl 500 ton pekmez üretimi yapılırken bu yıl bin titrem beklentimiz var. Üretilen pekmez, Türkiye’nin değme tarafına gidiyor. Pekmezi soğuk abuhava bölgeleri daha çok tüketmektedir.” dedi.

Ortalama 6 kilo üzümden 1 kilo pekmez elde edildiğini dile getiren Özdemir, geleneksel yöntemlerle üretilen “çağ pekmezi”nin metanetli benzeri süreçten geçerek sofralara geldiğini kaydetti.

“Güneşte olduğu amacıyla elan lezzetli oluyor”

Pekmez üreticisi 62 yaşındaki Muammer Ceritlioğlu birlikte tahminî 60 dönüm üzüm bağının olduğunu, 15 yıldan beri dahi pekmez ürettiğini anlatım etti.

Pekmez satışlarının iyi olduğunu belirten Ceritlioğlu, “Üzümü bağdan topladıktan sonradan getirip, basarak suyunu çıkarıyoruz. Makineden çektirmiyoruz çünkü çekirdekler kırıldığı amacıyla pekmezin tadı kaçıyor. Üzüm suyunu elan sonra az buçuk kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonraları bidonlarda duruluyoruz. Peşi Sıra tepsilere koyarak biraz ahit güneşte bekletiyoruz. Ağız Ağıza natürel. Bakır kazanlarda kaynatmayı yeğleme ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Gün pekmezi üretimi yaptıklarını dile getiren Ceritlioğlu, şunları kaydetti:

“Yağız ve aktarılma pekmezi var. Kişmiri pekmez ateşte, ahit pekmezi güneşte oluyor. Güneşte olduğu amacıyla henüz içimli oluyor. Kelimesi Kelimesine bal kadar oluyor. Müşterilerimiz hazır. 15 yıldan beri müşterilerim pekmezi alıyor. Gittikçe müşterilerim artıyor. 30 kilogramla pekmez üretimine başladım, şu zaman 2-2,5 tona kadar daha çok. En aşkın İstanbul, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adana’ya pazarlıyoruz.”



Share: