İtilaf Devletleri’nin, Gelibolu Yarımadası’nı Tahliyesinin 107’inci yılı kutlandı

– İtilaf Devletleri’nin, Gelibolu Yarımadası’nı Tahliyesinin 107’inci yılı kutlandı

ÇANAKKALE – Çanakkale Savaşı’nı kaybeden İtilaf Devletleri’hangi ilişkin güçlerin, Gelibolu Yarımadası’nı tahliyesinin 107’inci sene dönümü Seddülbahir köyünde planlı törenle kutlandı.

Çanakkale Zaferi ve İtilaf Devletleri’nin Gelibolu Yarımadası’nı tahliyesinin 107’inci sene dönümü Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Düz Başkanlığı marifetiyle Eceabat ilçesine bağlı Seddülbahir köyü meydanında planlı törenle kutlandı. Törene, Ekin ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Çanakkale Valisi İlhami Lüle Taşı, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Ferik Rasim Yaldız, Argıt ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Şehremaneti Başkan vekili Süleyman Canpolat, İl Güven Müdürü Faruk Karaduman, İl Cingöz Komutanı Mümessil Miralay Sadi Saf, Kenar Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG.Yb. Ercan Celal, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve protokol üyeleri katıldı. Ürkmek Duruşunun arkası sıra İstiklal Marşı okundu. Izlence Şehitler üzere Düzem-dakika’ı Eli Açık Tilaveti okunması, yakarış edilmesiyle devam etti.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Düzlük Başkanı İsmail Kaşdemir, “107 sene önceki bu topraklara haksızca saldıranlar, 8,5 kamer süren haksızcasına saldırının ve Türk milleti aracılığıyla 8.5 kamer kabil balaban ve alicenap tıpkısı savunmanın sonucunda girdiği bu topraklardan düşüncesiz çıkmıştır. Türk milleti haddinden fazla kategorik ve açık bir utku kazanmıştır. Zaferleri ve mazisi insanlık tarihinde başlayan yiğit Türk ordusu, Mehmetçik, devir yolculuğuna değerli sayfalarla aynı yengi, aynı klan elan yazmıştır ve Çanakkale Geçilememiştir. Bugün gelecek nesiller amacıyla canlarını feda fail o nazik kahramanların eren hatıraları bizlere emanettir. Onlara bizler üzere, bugünler amacıyla inandıkları kutsalların tehlikeye düşüklerini hissettikleri için canlarını seve seve ortaya koymuşlardır. Bizler üstelik onları anlayan ve onları alacak fail torunları namına onların hatıralarını sürekli etken sancımak onları anımsatmak hepimizin görevi, borcudur. Çünkü bahşetmek, kaybetmektir. Teberru Etmek, eksilmektir. Tığ onları hatırlayarak bugünü dünle besleyeceğiz. Tığ de Tarihi Kayran Başkanlığı namına böyle törenlerle tıpkı araya gelerek onların hatıralarına cemaat çıkıyoruz ve bugünü dünle besliyoruz. İnşallah bu topraklarda Çanakkale ruhu her daim bilge olacak. İnşallah bu topraklarda gelişigüzel antlaşma Çanakkale ruhu yani vatan, millet, ülke, şerif değerler bahis konusu olduğu antlaşma arz zirveye çıkacak çözme olan Çanakkale ruhu, bu topraklarda her zaman baki olacak, Türk bayrağı semalarda özgürcesine dalgalanacak ve Çanakkale Boğazı özgürcesine akıp gidecek. Çanakkale bu yıl henüz cesim ve düşündürücü ayla geldi. Zira Cumhuriyet yani balaban gözyaşları, büyük fedakarlıklar, şişman özverilerin sonucunda kavuştuğumuz, baş başa kurduğumuz cumhuriyetimizin yüzüncü tevellüt sene dönümü, doğum günü. Yüzüncü yılında nazik benzeri gururla ve sevinçle kutlayacağız. Amma Çanakkale’den haykırıyoruz ve söylüyoruz kim Çanakkale’nin Cumhuriyete revan yolda çok düşündürücü ve yüce tıpkı yeri vardır. Cumhuriyete olan inanç, Kurtuluş Savaşı’na olan inanç işte bu topraklarda ortaya çıkmıştır. Cumhuriyete giden yolların başlangıcı Çanakkale’üstelik ortaya çıkmıştır” dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ise, “Dünyanın gelişigüzel yerinde her topluluğun aynı yaşam tarzı var. Yemesi, içmesi, oturması, kalkması buna kültürü diyoruz. Amma rastgele Milleti birbirinden ayıran ayrımlı tavırları ve yaşam tarzları var. Türk Milletini bilcümle acun milletlerinden ayıran arz majör hususiyeti istiklalidir. Bu vatanın evlatları hiçbir ahit istiklalini ve istikbalini aynı başka otoritenin altına bırakmamıştır. İşte bu topraklar istiklalimizin ve istikbalimizin arz majör, sunma kutsi topraklarıdır. Bu topraklarda bulunmaktan duyduğum mutluluğu özellikle tefhim etmek istiyorum. Onlar ferasetsiz dönmeyi katiyen doğaç vatan, millet ve alem aşkıyla siperden sipere aslancasına şahlandılar. Onlar bayrı tarihimizi dünyada eşi ve bire bir yepyeni bire bir zaferle keyifli ederek bizleri bugünlere kavuşturanlardır. Onlar isimleri ne olursa olsun, baştan sona Mehmet diyerek dillenenlerdi yüreklerde. Kurşun kurşuna geçse da Geçilmeyen Çanakkale’de bire bir ölür, bin dirilenlerdi. Bir Nebzecik yaşlarında, anne kucaklarından sıyrılıp, cephelerin kahramanı olan yapıncak kuzulardı onlar, yaraları korteks bağlar bağlamaz, gine cepheye koşanlardı. Tarihin satırlarına döküldü soluk, bire bir yüzyıl boyu toprağında tüttü barut kokusu. Esaret cesurca zafere dönüşürken, küllerinden baştan doğdu vatanın istiklal öyküsü. Antagonist Devletleri Şubat’ın 19’unda donanma ile boğazı zorlama hayali 18 Mart’ta sulara gömülürken, bu posta zarar karadan ilerlemeyi aklına koymuştu. 9 Eş 1916’da Seddülbahir’in keskin hattında, topların, tüfeklerin karşısında galip olansa aziz milletimizin, azmin ve cesareti oldu. Böylece Çanakkale Cephesi kapanırken, vatanın kurtuluşu, tarihin altın sayfalarına nakş oldu. İtilaf Devletleri’nin Gelibolu Yarımadası’ndan Tahliyelerinin 107. yıldönümü olan bugünde vazifemiz bastığımız yeri arazi diye mürur. Bu vatanın birliği ve dirliği hesabına benzeri zaman birlikte kararsızlık etmeden canını vermiş atalarımızın emanetini, yarınlara taşımayı bilmektir. Bu önsezi ve düşüncelerle özellikle Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk girmek amacıyla Çanakkale cephesinin parçalanmamış kahramanlarını yağmur ve minnetle anıyorum” diye niteleyerek konuştu.

Tören, İstanbul Tarihi Türk Topluluğu Mehteran gösterisiyle sona erdi.

Share: