Çanakkale’de tarımsal sulamada birlikte mergup barajda su seviyesi düştü

Yağış yetersizliği zımnında deli dolu kuraklığın yaşandığı Çanakkale’dahi, tarımsal üretimin bu durumdan etkilenmemesi için ati 4 ayda barajların dolması bekleniyor.

Batak Ovası namına bildik merkeze bağlı Kumkale köyü başta kalkmak için Ezine, Bayramiç ve Ayvacık ilçelerine uzanan kestirmece 100 bin dekar alanda almanak 700 bin ton Çanakkale domatesi üretiliyor. Coğrafi işaretli Bayramiç beyazı nektarin, Lapseki kirazı ve şeftalisi birlikte ilin majör konuşu değerleri arasında vadi alıyor.

Çok sayıda zirai üründe Türkiye’nin yetişkin üretim merkezlerinden olan Çanakkale’da serencam dönemde susuzluk etken şekilde hissediliyor. İçme, istimal ve zirai sulama gayeli, 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı’nda geçen yıl bu dönemde yüzdelik 75 olan su düzeyi, yağış yetersizliği nedeniyle yüzdelik 42,5’e düştü.

Çanakkale Şehremaneti Komutan Yardımcısı İrfan Mutluay, AA muhabirine, Atikhisar’birlikte 23 milyon metreküp akarsu bulunduğunu, kentin aynı yıllık su ihtiyacının ise 12,5 milyon metreküp olduğunu söyledi.

Şu anki verilere bakarak kentin su ihtiyacı bakımından kilolu tıpkısı sorumluluk görünmediğini tamlayan Mutluay, april sonuna büyüklüğünde 4 aylık periyotta muhtemel yağışların düşmemesi halinde Atikhisar Barajı’nın tarımsal sulamada kullanılacak bölümü amacıyla sevgili oluşabileceğini dile getirdi.

Zirai üretimde konuşu kayıp riskini ayn ardı edemeyeceklerini vurgulayan Mutluay, şöyle konuştu:

“Çanakkale’nin yıllık bütün yağmur ortalaması 625 milim civarında amma iklim değişikliği ve küresel ısınmaya sınırlanmış kendisine yağışsız periyotları henüz kesif yaşamaya başladık. Örneğin 2021 yılında 400 milimetreler civarında tıpkı yağmur aldık. Her 3-4 yılda bir yağışsız periyotları yaşamaya başladık. Zımnında 625 milimetre olan yağışa güvenmememiz gerekiyor. Benzeri üstelik bu yağışın dağılımı eke. İhtiyaç duyulan ayda, hele zirai üretim için gerekli olan yağışın bölgeye düşmesi muktezi. Onun amacıyla abuhava değişikliğine tutkun namına icap yağışın dağılımı ve gerekse miktarı açısından sonsuz benzeri sav yaşamaya başladık.”

İl genelinde 115 zümre firez bitkisinin tarımının yapıldığını, coğrafi işaretli 10 ürün bulunduğunu anlatan Mutluay, “Zirai üretimde alelhusus sebze ve meyvede suya gerekseme duyuluyor. Dolayısıyla suyla ait bire bir akse yaşamamız halinde lüzum mahsul lazım kalite ve gerekse toprak ekilişleri açısından kısık benzeri sorun yaşayacağız. Bu bile üretime ve kent ekonomisine yansıyacaktır.” dedi.

“Ateş senaryonun gerçekleşmeyeceğini umut ediyoruz”

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kayaç bile bölgede özellikle sonbaharın kurak geçtiğini, bu durumun kışın önceki aylarında da sürdüğünü söyledi.

Çiftçilerin kışlık ürünlerin ekim dikim işlemlerini yaparak yağışları beklemeye başladığını belirten Kaya, şunları kaydetti:

“Üreticilerimizin ve su kullanıcılarının çok bozuk olmamasını öneriyorum. Çünkü tığ kimi zaman buna eş yıllar yaşadık. İstediğimiz yağışları aldık. Alamazsak üstelik israfın önüne geçerek, akarsu kullanıcılarına daha kontrollü su kullandırarak bu süreçler aşıldı. İnşallah istediğimiz yağışları önümüzdeki günlerde alırız. Çanakkale ile özdeşleşmiş, Çanakkale’nin havasından, Çanakkale’nin bozulmamış su kaynaklarından ve bereketli topraklarından üretimi gerçekleştirilen domatesimiz var. Ağır şekilde hem merkezde hem dahi kasaba illerdeki hallerde, marketlerde, manavlarda bitiren tarafından sorulup aranan tıpkısı ürünümüz. Bu ürünün dikim mevsimi april ayında başlar ama eğerki su noktasında göletlerde ve barajlarda istediğimiz doluluk oranları imkânsız ise dikimlerde aynı azalma meydana dirimsel. Buna merbut kendisine almanak istihsal miktarımız düşecektir. Ama bu zehir senaryo. Biz bu zehir senaryonun gerçekleşmeyeceğini düş ediyoruz.”

Share: