Türkiye’de 629 bin 165 sahipli hayvana çip takıldı

Türkiye’bile 629 bin 165 sahipli hayvana çip takıldı

Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Koçak: “Kimliklendirilen hayvan sayısı haddinden fazla az olduğundan, sürenin uzatılmasını rica ediyoruz”

KONYA Sahipli kedi, kapik ve gelinciklere zorunlu çip üstünkörü uygulaması çerçevesinde talih genelinde 629 bin 165 hayvana mikroçip takıldığını belirten Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mesut Koçak, baytar hekimler yerine yıl böylecene akıbet bulacak kimliklendirme tarihinin uzatılmasını istediklerini belirtti.

Ekincilik ve Orman Bakanlığınca Pisik, Kapik ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Anahtar Altına Alınmasına Dair Yönetmelik ile yürürlüğe giren uygulamayla evde faal kedi, kapik ve gelinciklere çip arızi zorunluluğu getirildi. Bu uygulamayla Aile Hayvanı Taşıt Sistemi’ne hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu memleket ve ilçe, acil durumda ulaşılabilecek yaşama kabil bilgiler pusat altına alınıyor. Kimliklendirme işlemi 31 Açıklık 2022 tarihinde son bulacak. Bu tarihe büyüklüğünde kedi, kapik ve gelinciklerine yonga taktırmayanlara nakdî ceza uygulanacak. 1 Ocak 2023’ten bilahare mikroçip taktırmak isteyen efsanevi sahipleri mülk cezasını ödedikten sonradan yonga taktırabilecek. Baytar hekimler ise şu anne büyüklüğünde kimliklendirilen hayvan sayısının birkaç olmasından ekolojik ortam uygulamanın boy bos tarihinin uzatılmasını istiyor.

“Türkiye’dahi 4 milyon pisik, 2 milyon kapik domestik efsanevi olarak bakıldığı aritmetik edilmektedir”

Konuyla ilgilendiren açıklamalarda bulunan Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ongun Eli Açık, “Ev hayvanları anahtar sistemi PETVET ile can dostlarımızı kimliklendiriyoruz, pusat altına alıyoruz. Herhangi Bir yaştaki sahipli kedi ve köpeklere yonga takılmasına, PETVET sistemine araç edilmesi ve pasaport düzenlemesi amacıyla sonuç gündüz 31 Fasıla 2022. 2023 yılından itibaren yalnızca yıpranmamış doğan hayvanlara ukubet uygulaması olmadan yonga uygulaması yapılacaktır. Yonga uygulaması ile PETVET sistemine vasıta işlemleri baytar doktor polikliniklerinde ve muayenehanelerinde, antrparantez Ekincilik, Orman İl ve İlçe Müdürlüklerinde yapılmaktadır. 1 Karı 2021 tarihinden bugüne büyüklüğünde mutluluk genelinde 323 bin 647 kedi, 305 bin 505 kapik ve 13 gün gülü koyulmak için toplamda 629 bin 165 familya hayvanı mikroçip ile kimliklendirildi, araç altına alındı. Türkiye’dahi 4 milyon kedi ve 2 milyon köpek domestik efsanevi yerine bakıldığı durum edilmektedir. Mikroçip takılarak kimliklendirilen hayvan sayısı çok az olduğundan biz baytar hekimler namına bu sürenin uzatılmasını kâm ediyoruz. Konya’dahi mukayyet 12 bin 100 köpek, 5 bin pisik olduğu varsayılırsa köpeklere takılan mikroçip 3 bin 600, kedilerde 4 bin 500. Kedide bu büyüklük yüzdelik 90’ken, köpekte bu ululuk yüzdelik 30’dur” dedi.

“2023’ten itibaren vakit kaybetmeden 6 mahiye yaşa büyüklüğünde hayvan bilimi ceza uygulamadan araç altına alınabilecektir”

PETVET’te hayvana ilgilendiren hangi bilgiler saha aldığına değinen Ongun Alicenap, “Mikroçip uygulamasıyla aile hayvanı araç sistemi PETVET’e hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, veladet tarihi, efsanevi sahibinin adı, bulunduğu mülk ve ilçe bilgileri, evgin durumda ulaşılabilecek yaşama bilgileri anahtar ediliyor. Bu sayede hayvanın kaybolması yahut kaçması durumunda sessiz can dostlarımızı rahatlıkla bulabiliyoruz. Ayrıca aşı bilgileri, eş değişikliği, anahtar durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri da anahtar altına münfail oluyor. Kimliklendirme işlemiyle gelişigüzel Ekincilik ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan yeşil hüviyet veriliyor. Bu tanıtma kartı dışında olan hiçbir kimliğin geçerliliği olmuyor. 1 Karı 2023 tarihine kadar hayvanlarını kimliklendirmeyen hayvan sahiplerine 5996 sayılı yasa gereğince idari para cezası uygulanacaktır. Hayvan severlerin, 2022 yılında bin 634 lira olan, 2023’te de yeni belirlenecek yönetimsel para cezalarıyla karşı karşı gelmemeleri amacıyla sesiz can dostlarımıza kimliklendirme işlemlerini yapmaları gerekmektedir. Antrparantez 1 Aile 2023 tarihinden itibaren vakit kaybetmeden 6 maaş yaşa kadar kedi ve köpekler ceza uygulamadan araç altına alınabilecektir” şeklinde konuştu. Çip arızi işleminin berenarı olağan ve ağrı olmaksızın olduğunu vurgulayan Verimli, “İnsanlardaki etiket numarası kabil 15 haneli rakamdan oluşan seçkin hayvana özel mikroçipi patili dostlarımıza yerleştiriyoruz. Daha sonra bile dostlarımız hiçbir sorunla karşılaşmıyor” ifadelerini kullandı.

“Sunma ufak bir hissetme evet da bir dert olmuyor”

Veteriner Hekim Zafer Altınsoy da, hayvanlara çip takma işlemini anlatarak, “Alelhusus iki skapula (kürek kemiği) arasına subkütan dediğimiz tıpkı prosedür uyguluyoruz. Bunda en ufak ayrımsız hissetme ya da bire bir balkı olmuyor. Yan etkisi olacak aynı molekül dahi değil. Doğrusu haddinden fazla özel bir şekilde üretilmiş im, bildirme ufak ayrımsız problemi olmuyor. İleriki zamanlar amacıyla, herkesin pisik ve köpeğin sahibi olduğunun belli olması için, bunun üstelik takibinin herkes tarafından hafif yapılabilmesi amacıyla düşündüğümüz benzeri uygulamaydı” diyerek konuştu.

Share: