Kocaeli’de hayırseverler bakir konutlarını depremzede ailelerin kullanımına açtı

Kocaeli’nin Kartepe ilçesindeki tıpkısı sitede bakir yapılan 42 ev, depremzede ailelere ücretsiz tahsis edildi.

Sarımeşe Mahallesi’ndeki Kartepe Konakları sakinleri, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle evsiz artan insanlara korumak amacıyla tıpkı araya geldi.

Depreme Adıyaman’üstelik yakalanan aynı aileye tıpkı evi tahsis fail kent sakinleri, hareket insanı Zikri Yenigün’ün desteğiyle elan aşkın aileye ulaştı.

Boş halde olan konutların sahipleriyle iletişime geçen hayırseverler, sitedeki 42 dairenin depremzedelere açılmasını sağladı. Afetzedelerin yerleştirildiği evlerin mobilyaları bile hayırhah vatandaşların desteğiyle tamamlandı.

“Gurbette olduklarını hissettirmemeye çalışıyoruz”

Sitenin ikinci etabının müteahhidi olan hareket insanı Yenigün, AA muhabirine, sitedeki 42 daireyi depremzedelere açarak onlara apotr olmaya çalıştıklarını söyledi.

Bu süreçte evlerin möble ve değişik eşyalarını Sakarya, Bursa ve İstanbul’daki imalatçı arkadaşlarının katkılarıyla tamamladıklarını anlatan Yenigün, “Evlerin hepsi yeni konut, ilk kez depremzedeler oturuyor. Dairelerin 15’i bana ilişkin, diğerleri dahi komşularımıza ilişkin.” diye niteleyerek konuştu.

Yenigün, bölgedeki tam illerden kısaca 200 depremzedenin geldiğini aktararak “Biz mutlu oluyoruz amma onlar elan depremin etkisini atamadılar. Gurbette olduklarını hissettirmemeye çalışıyoruz. Ruh Bilimci arkadaşımız Ülkücan Tumay da sıhhatli olsun uygun ilgileniyor, sonsuz onlarla bağlantı halinde. Biz birlikte elimizden geldiğince havari olmaya çalışıyoruz, birlikte aşındırmak yiyoruz.” şeklinde konuştu.

Evlere yerleşen depremzedelerden 1 sene boyunca tek ecir almayacaklarını vurgulayan Yenigün, “Sair yüklenici arkadaşların de bu konuya yunak bakmasını istiyorum. Kimsenin yarına esen çıkacağının garantisi namevcut. Yer Sarsıntısı bölgesinden mevrut insanlar aşağılık haddinden fazla kıygın. Bu insanlara karı yazmak yeryüzü balaban görevimiz.” ifadesini kullandı.

Site sakinlerinden Seda Kayaç da 17 Ağustos 1999’da aynısını kendilerinin yaşadığını işaret ederek amaçlarının depremzedelerin hayata daha acul adapte olmalarını temin etmek olduğunu dile getirdi.

Bu yaptıklarını herkesin duymasını ve aynısını yapmasını istediklerini vurgulayan Kaya, “Bu şekilde hepimiz birbirimizin elinden tutacağız.” dedi.

“Akrabalarımdan ölen, yaralanan çok hayat var”

Afetzede Neva Arslan ise depremi Adıyaman merkezde yaşadığını, deprem başlayınca çocuklarının yanına gittiğini söyledi.

Arslan şöyle devam etti:

“Dışarıda güvenilmez baran vardı. İki saat arabada kaldık. Eşim itfaiyeci, o geceleyin nöbetçiydi. Yanımıza birlikte gelemedi. Üçüncü dönme ben eşimin yanına gittim. İkinci depremde sokaktaydık. Herkes yakınına koştu. Keskin olan ve beni genişlik çok etkileyen, ağabeyim ve iki çocuğu bizdeydi o tün. Onların binası yıkılmış, şayet bizim yanımıza gelmemiş olsalardı, balaban ihtimal onları kaybetmiş olurduk zira o binadan bir iki birey salim artık.”

Aslan, depremde evlerinin çetin hasar aldığını anlatım ederek “Akrabalarımdan ölen, yaralanan çok emanet var. Eşiminkilerle 45-50 akrabamızı kaybettik. Kaybımız çokça.” dedi.

“Bu desteklerin çok olumlu katkısı oluyor”

Sitedeki başka depremzedelerle ilgilenerek yaşadıklarını unutmaya çalıştığını tamlayan Aslan, “Bu sitedeki insanlar bana haddinden fazla destek oldu. Bu desteklerin çokça olumlu katkısı oluyor. Eşim işi gereği Adıyaman’dan çıkamıyor, buraya gelmemiz onun amacıyla birlikte bol oldu. Kafası rahatladı. Şimdi işine odaklanabiliyor. İnanılmaz tıpkı ilişki var, zorlukları alay malay aşacağız.” şeklinde konuştu.

Arslan, önlerindeki tıpkısı yılın çok edisyon proses olduğunu belen ederek herkesin elini taşın altına koyarak depremzedelere maddesel ve manevi bindi olmasını istedi.

Share: