‘Sağlıklı Kentler’ bundan sonra Başkent’te

‘Dosdoğru Kentler’ daha çok Başkent’te

ANKARA – Zinde şehirler hareketinin gelişebilmesi amacıyla 2005 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan ve halen başkanlığını Bursa Büyükşehir Belediye Reisi Alinur Aktaş’ın yaptığı Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği (SKB), bundan sonra çalışmalarını Ankara ofisinden de yürütecek.

Türkiye Metin Kentler Birliği, ‘şehir sağlığı temasıyla’ şehirlerle aracısız teşrikimesai vasıtasıyla uygulanacak politik ve sektörler arası etap olarak, 1988’de toptan ağ şeklinde kurulan Dünya Keyif Örgütü Avrupa Metin Şehirler Zehir’na 2005 yılında karışma oldu. Dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Reisi rahmetlik Bilgi Delicesine’in öncülüğünde ‘Bursa merkezli adına’ 10 kurucu uray ile çalışmalarına başlayan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, bugün 130 üye belediye ile Türkiye’de metin kentlerin oluşumuna önderlik fail majör bire bir kurumsal bina haline geldi. Bugüne kadar çalışmalarını Bursa merkezli yerine tay tay arabası ve halen başkanlığını Bursa Büyükşehir Belediye Reisi Alinur Denizköpüğü’ın yaptığı Türkiye Mıhlı Kentler Birliği, artık çalışmalarını Ankara merkezli yerine yürütecek.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin Ankara ofisi açılışı; Türkiye Dosdoğru Kentler Birliği Başkanı Alinur Magnezit, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Çetin, MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, YANLIŞSIZ Öğür Bursa milletvekilleri Kağan Çavuşoğlu, Efkan Alabalık, Muhammed Faydalı Münevver, Yengi Baht, Emine Müşkül Gözgeç, Osman Mesten, Yoldaş Ilgi, Atilla Iare, Ahmet Kılıç ve Mustafa Esgin, Balıkesir, Ağrı, Kestel, Yenişehir, Karacabey, Sebep, Orhaneli, Harmancık, Büyükorhan, Veca, Ürgüp, Sandıklı, Trabzon, Darende, Çankırı, Şırnak ve Artuklu uray başkanları, DOĞRU Öğür Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ve Ankara’daki Bursalı bürokratların katıldığı törenle yapıldı.

Başkanlar şehirlerinin doktoru

Türkiye Metin Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Başkanı Alinur Patal, konuşmasında birliğin kuruluşuna önderlik eden başkanlardan Bilgelik Şahin’i rahmetle anarken, birliğin bugünlere gelmesine katkı veren rüesa Recep Altepe ve Menderes Türel’e birlikte teşekkür etti. Komutan Lüle Taşı, Türkiye Zinde Kentler Birliği’nin arsıulusal temsili zımnında ‘bakanlıklar, Türkiye Belediyeler Birliği, DSÖ Türkiye ofisi, Birleşmiş Milletlere kapalı gayrı gelgel ve kuruluşlar ile kuma düzentileme alanlarında’ işbirliklerinin elan bereketli arkaç getirilmesi üzere Ankara ofisini açtıklarını söyledi. Esenlik dendiğinde akla önce olarak hastaneler ve doktorların geldiğini hatırlatan Başbuğ Denizköpüğü, “Belediye başkanları üstelik benzeri zamanda şehirlerinin doktorlarıdır. Yaptığımız değme projenin ucunda, sağlıkla alakadar ebat var. Bu misil da olsa, kanalizasyon yahut enfrastrüktür dahi olsa” dedi.

17 yılda 130 örgen

Türkiye Metin Kentler Birliği’nin geçen 17 yıl içerisinde 10 kurucu uray ile başlayan kurumsal yapısını bugün 130 örgen ile bitmeme ettirdiğini anlatım eden Komutan Magnezit, “Kıvançla anlatmak isterim kim site sağlığı konusuna olan ilgiden kontekst, yeni aldığımız üyelik başvuruları temas sabık aktarılma artmaktadır. Pandemi ve iklim değişikliğinden kaynaklı afat başta tevessül etmek için, tam süreç bizlere kebir dersler vermekte. Bundan Sonra şehirlerimizi ve yaşadığımız alanları planlarken, abuhava değişikliği gerçeğini görerek açmak zorunda olduğumuzu öğrendik. Zaman bir nice belediyemiz düşüncesiz şehirler, emniyetli kentler, dirençli kentler, sürdürülebilir kentler, dayanışmacı kentler, iklim değişikliğine tınlamalı kentler gibi farklı temalarda kurulan kent ağlarına örgen namına kurumsal kapasitelerini artırabiliyor, proje ortaklıkları kurabiliyor ve deneyimlerini paylaşma fırsatına erişebiliyorlar. Biz da bu çerçevede Türkiye Mıhlı Kentler Birliği kendisine, DSÖ Dosdoğru Şehirler Zıkkım üzere önemi herhangi bir sabık periyot artan tıpkısı ağın parçası olduğumuzun farkındayız ve çalışmalarımızı ihya arzusu içerisindeyiz. Açılışını yaptığımız Ankara ofisimizin çalışmalarımıza ivme katacağına inanıyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Eskimemiş soy sop belediyecilik

Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Delice da sağlık olmayınca nelerin yaşandığının pandemi sürecinde haddinden fazla şiddetli benzeri şekilde deneyim edildiğini hatırlattı. Bireylerin, ailelerin, şehirlerin ve ülkelerin kesinlikle metin olması gerektiğine dikkat çekici Delimsirek, “Dimdik tıpkısı acun amacıyla ‘Cumhurbaşkanımızın yerli yönetimler manifestosuna koyduğu’ akıllı şehirler, yeşil, mukavim ve sakıncasız şehirler başlıklarının hepsi üzerimize nazik emanettir. 1994’te attığımız zürriyet var. Bakir soy sop belediyecilik, doğumdan ölüme hayatın herhangi bir alanına dokunmaktır. Ruz ve medeniyet şehri Bursa’nın başkanının birliğin başında olmasından onur duyuyoruz. Yapılan çalışmalarla Acun Afiyet Örgütü’nün emsal gösterdiği talih olduk. Suyu yönetemezseniz sağlıklı olamazsınız. Obeziteyi yönetemezseniz dimdik olamazsınız. Yeşil alanı artıramazsanız, dosdoğru olamazsınız. Spor yaptıracak kentsel planlamayı yapmazsanız, zinde olamazsınız. O yüzden yeşil şehirleri, kullanılmamış yavru belediyeciliği hep alay malay mensur etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Firez ve Turizm Vekil Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz da mıhlı kentlerin bütün dünyada gelişen, büyüyen ve tartışılan bir kavram olduğuna ilgi çekti. Metin şehirlerin şehirde yaşayanların avlu kalitesinin yükseltilmesi anlamına geldiğini dile getiren Çetince, “Konuya firez turizm şapkamızla baktığımızda, hemen yaşayanların değil kenti ziyaret edenlerin da metin olmasını, avlu kalitesi, repertuvar ve tecrübelerinin gani olmasını gerektirir. Bu nedenle sürdürülebilirliğe, mıhlı kent olmaya ehemmiyet verilmesi gerekiyor. Serencam 20 yılda zinde, yeşil, sürdürülebilir, hars ve turizm üzere tam alanlarda atılımlar içerisindeyiz. Bunun için iş veren bilcümle belediye başkanlarımızı tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

MHP Umumi Sekreteri ve Bursa Saylav İsmet Büyükataman bile Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulup bugünlere gelen domuzuna birlikteliğin oluşmasına ulama sunan, emeği güzeşte herkese teşekkür etti.

Bursa Saylav Efkan Alabalık ise site namına şehir kelimesinin çok daha akıllıcasına olduğunu belirterek, “Kenti kurar, kaldırır, değiştirebilirsiniz ama şehri, o tarihi yaşamadan, baştan inşa edemezsiniz. Çünkü kent, gitgide birlikte, yaşanılanlarla birlikte şehirdir. 1000 yıllık şehirse, o şehri kurmak amacıyla 1000 sene gerekir” açıklamasında bulundu.

Konuşmaların arkası sıra Türkiye Dosdoğru Kentler Birliği Ankara ofisi, kurdele kesilerek hizmete açıldı.

Share: