Vekil Aristokrat, Kırşehir’de 5 Mabeyin Acun Gönüllüler Haset Programı’nda konuştu: (2)

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Zaman Türkiye’nin üç kademeli tümleşik bire bir kıran dalavere sistemi vardır. Facia öncesi tedarik, kıran hatıra müdahale ve kıran sonrası iyileştirme kendisine üç kademeli bire bir kıran yönetimi uyguluyoruz.” dedi.

Aristokrat, Kırşehir’bile AFAD aracılığıyla Neşet Ertaş Firez Merkezi’nde 5 Meyan Dünya Gönüllüler Günü zımnında planlı programda yaptığı konuşmada, kendilerinin hoppadak bu toprakların derdiyle dertlenmediklerini söyledi.

Van’ın Başkale ilçesinin çizik köylerinde yaşanan depremi hatırlatan Soylu, şunları kaydetti:

“Tığ depremin olduğu 3-4’üncü saat Van’ın Başkale ilçesinin çizi köylerindeydik. Orada bir siyasi parti, yıldırı örgütüyle iltisaklı ve bağlantılı olanların yönetiminde olan siyasal parti, neymiş orayı öz emir alanı yerine görüyordu. Arkadaşlarımızla beraber Keyif Bakanlığı, Kızılay, UMKE, AFAD hep beraber oradaydık. Çadırlar kuruldu. İnsanlara havari olundu. Gittim, ‘geçmiş olsun’ dedim. Biri, ‘Ahırımda hayvanım var, çıkaramadım.’ dedi. Hayvanlarını çıkardım. Kendim çıkardım. Kendisine tasdik ettim. Sonraki dönme o kendisini oranın sahibi zanneden güya politik partinin temsilcileri, milletvekilleri geldiler. ‘Buraya icra vekili geldi, bize apotr oldu, burada işiniz namevcut. Buradan defolun gidin.’ dediler. Bu büyüklüğünde dümdüz. Iştiyak alınması samimiyettir. Yurttaş devletine hizmet bedel. Devletin birliği ve beraberliği amacıyla bütünlüğü amacıyla gelişigüzel makule fedakarlığı ortaya koyar. Bire Bir nöbet başı sıkıştığı ahit koruyucu peki. Devletin yardımını lüzumlu. Başı sıkıştığı ant vatandaşının yanında olması onun beklentisidir.”

Soylu, iki sene önceki Hırvatistan’bile yer sarsıntısı olduğunu, bu büyüklük ile evvel teması kuran, orada evvel taşımalık kenti kuran ve çadırları gönderenin Türkiye olduğunu hatırlattı.

Bire Bir yıl önce Lübnan’ın tarihinin yer balaban kazançlı krizinin yaşandığını anımsatan Aristokrat, şöyle bitmeme etti:

“Dediler ki bizim 0-2 yaşındaki çocuklarımız esas sütüne maatteessüf erişemiyorlar. Anneler bilirler kim ayrıntılar süt alamazlarsa hayatları boyunca eksikliğini yaşıyorlar. Sayın Cumhurbaşkanı’mız beni çağırdı. Dedi ki ‘Lübnan’daki bütün boğunuk yaştaki çocukların benzen ihtiyaçlarını biz karşılayacağız.’ O günden sonra yemeden içmeden bu değil sivil toplumdan dahi elde ettiğimiz desteklerle gıda ihtiyaçlarını dahi karşılamaya, iyiliklere devam ediyoruz. Denizin karşısındaki iyilikler ülkesi. Denizin karşısındaki iyilikler nöbeti, denizin karşısındaki gani kayırıcı Recep Tayyip Erdoğan. Geçmişimizden gelen, geçmişimizden bize zoraki tıpkısı karakterdir. Bizim sorumluluğumuz bu. Karakteri, geleceği yetmektir. Siz ecdadınızın emanetini geleceğe haiz afiyet elçilerisiniz.”

“Tek adımımız seçkin değildir”

İçişleri Bakanı Süleyman Aristokrat, “afet yönetimine tamamen hazırız” demenin, buna inanmanın, rehavete kapılmanın bizatihi özlük başına ayrımsız facia olduğunun altını çizdi.

Böyle tıpkısı yaklaşımın gibi olmadığını vurgulayan Aristokrat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Amma bunaltıcı ve kudretli aynı süreç içerisindeyiz. Yetişkin adımlar attık, aleniyet intaç ettik ve bunu daima geliştiriyoruz. Tek adımımız seçme değildir. Bugün Türkiye’nin üç aşamalı tümleşik benzeri facia hile sistemi vardır. Kıyamet öncesi hazırlık, kıyamet andaç engelleme ve facia sonrası iyileştirme namına üç aşamalı bir facia yönetimi uyguluyoruz. beherglas adım üzere ayrı strateji planlarımız var. Türkiye kıran müdahale planımız, memleket risk tenkis planımız, facia risk azaltma planımız, kıyamet müdahale planımız ve Türkiye kıran sonrası iyileştirme planımız. Çabucak mukayyet vesaik değil, dallı güllü ve kendine ilişkin altyapıları olan belgelerdir. Bilcümle bu stratejilerin içre bundan sonra hepimizin bildik olduğu, devasa bir beşeri ve maharet kurumsal kapasitemiz bulunuyor. Bu stratejin içerisinde 1809 yabanlık 87 grubun akredite edildiği kontrol istirdat ekiplerimiz var. Yani bire bir herkes içerisinde eş güdümlü olmamız, bu izlem içerisinde yemeden içmeden 2022 yılında 94 bin 207 tatbikatı gerçekleştirebilen aynı mevki var. Bu strateji içerisinde üniversitenin afet ve müstacel buut merkezleri platformu var.”

Nazır Soylu, bunların yanında gelgel süresince dahi yüce yenilikler yaptıklarına dikkati çekerek, “Bütün bu yapının içerisinde 4 yıl önce başladığımız ve zaman sayıları 597 bine yaklaşan gönüllülerimiz, bu stratejinin asıl taşlarından birisi haline geldi. Hasbilik sistemi esasında dünyada uzun yıllardır uygulanan tıpkısı herkes. Alelhusus Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde gönüllülük sistemindeki gözyaşı ortalamasının yüksekliği zaman tartışma konusudur. Gençler fahri görünmek istemiyor Günindi’da. Bizde hem aynı hem durum açısından olumlu aynı çizgi söz konusu. Bakın Elazığ ve İzmir depremlerinde yaşadık. Mağrip Karadeniz’birlikte yeğin afetlerini yaşadık. Balaban orman yangınları yaşadık. Bu afetlerin hepsinde gönüllülerimizle baş başa akıntı ettik.” diye konuştu.

“AFAD, bize ağır ve hamaset veren tıpkısı topluluktur”

Bu afetlerin hepsinde gönüllülerin vatandaşların yarasına çare girmek üzere canla başla uğraş ettiğin dile getiren Aristokrat, güzeşte haftalarda meydana gelen Düzce depreminde üstelik vatandaşların yararlarını gönüllülerle sardıklarını belirtti.

Vekil Soylu, AFAD Türkiye’nin hangi büyüklüğünde balaban aynı çalım kaynağı ise AFAD gönüllülerinin da sunu bir iki o büyüklüğünde balaban aynı hava kaynağı olduğuna dikkati çekerek, “AFAD, bize pahal ve yürek veren aynı topluluktur. Afetle mücadele bir vatan savunmasıdır, meseleye böyle bakıyoruz. AFAD gönüllülerimiz de işte bu müdafaanın erleridir, Mehmetçikleridir. Huzurlarınızda tüm AFAD gönüllülerimize, sizlere, burada sıfır arkadaşlarımıza, ailelerinize yüz kere teşekkürname ediyorum. Tanrı sizden razı olsun. Türkiye’yi facia yönetiminde bugün çokça değişik tıpkı yere getirdik.” değerlendirmesinde bulundu.

Gelişigüzel geçen dolaşma büyüyen bir familya olduklarını rapor fail Soylu, ülkenin tamamında afete mukavemetli şehirler düşünmek zorunda olduklarını kaydetti.

Icra Vekili Aristokrat, bu alanda akıbet yılların bildirme geniş kapsamlı akademik çalışmalarından birisini gerçekleştirdiklerini aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:

“81 ilimiz üzere İRAP adını verdiğimiz her ilimiz üzere İlk Kıran Risk Azaltma Planlarımızı tamamladık. Bunları tıpkısı araya getirerek TARAP adını verdiğimiz, Türkiye Facia Riziko Tenkis Planını oluşturduk ve bu çekim önümüzdeki sürecin asıl misil haritası olacaktır. Zira afat, 20 yılda bire bir zayiat vermeyi sineye çekerek yönetebileceğiniz bir kayran değildir. Engelleme kapasitesini hangi noktaya getirirsek getirelim afete mukavim şehirler üretmeden, şehirlerimizi afete mukavim hale getirmeden kök ve kalımlı bir başarıya ulaşmamız benzer değildir. Bunu sadece vatandaşlarımıza söylüyor değiliz. Cesamet yerine amme binalarımızı yenilerken üstelik afetlere, mukavemetli şehirler yaklaşımını öne ahzetmek tabii kim zorundayız.”

Konuşmasının ardından AFAD gönüllülerinin stantlarını ve foto sergisini musahabe fail Soylu, 81 ilden gelen AFAD gönüllülerine katılım belgesi verdi. Kırşehir’üstelik AFAD gönüllüsü olan muhtarlar birlikte belgelerini Aristokrat’nun elinden aldı.

Programa, AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, YANLIŞSIZ Tümen Kırşehir Saylav Mustafa Kendirli ve AK Parti İl Başkanı Seher Ünsal ile AFAD gönüllüleri katıldı.

(Bitti)

Share: