Minikler üretime katılarak unutulmaz devir yaşadı

Minikler üretime katılarak unutulmaz dönüş yaşadı

BİTLİS – Bitlis’in Tatvan ilçesindeki minik öğrenciler, istihdama ulama sağlayıcı dokuma fabrikasında üretime katılarak unutulmaz tıpkı dolaşma yaşadı.

Her sene açıklık ayında kutlanan Formalist, Envestisman ve Türk Malları Haftası zımnında Van Gölü İlkokulu idaresi, öğrencilerin yerel mallarının üretimini ve ihracatını durumunda görüp deneme edinmesi ve evcil mallarına verilen önemi kavraması amacıyla etkinlik düzenledi. Etkinlikte minikler ensiz içi ve yurtdışına yerli tekstil ürünü pazarlaması yapan Beshan Yapı Atölyesini gezdi. Hayatları boyunca unutamayacakları bire bir devir nâkil minikler, yolculuk sırasında yapılış çalışanları eliyle kumaşın kesiminden paketlenmesine büyüklüğünde tüm aşamalarını öğrendi. Giydikleri kıyafetlerin üretim aşamalarını öğrenen torunlar, amatör gözlerle işlerin yapımını izledi. Henüz sonra çalışanlar yoluyla mahsulat hakkında bilgilendirilen minikler, üretilen domestik ürünlerin katlanması ve paketlemesine havari oldu.

Domestik üretimi durumunda öğrenen minikler, yadigâr fotoğrafının arkası sıra fabrikadan kıvançlı ayrıldı.

Ülkede yerli üretimin çocuklara heveslendirme edilmesi gerektiğini belirten Van Gölü İlkokul Müdürü Delimsirek Ballıkaya, “Yerel malı denince aklımıza okulda herkesin evinden imece usulüyle bir hacim yiyecek, meşrubat, sonuç, çerez, sebze getirerek pir aynı etkinlik yapıp geçirdiği ve çocukluğumuzdan beri hafızalarımızda kayran edinen aynı hafta yerine hatırlanmakta. Okulumuzun 4/A sınıfı Öğretmeni Mesut Bey’in ‘bu yıl ayrı ayrı bire bir etkinlik yapalım, öğrencilerimizi aynı yerel üretim fabrikasına götürelim’ teklifiyle değişik ayrımsız aktiflik fethetmek istedik. Ülkemizde serencam dönemlerde evcil arabamız TOGG piyasaya çıkmak üzere ve yerel sanayide sıradan tıpkı defa ikmal ettik. Yerli defans sanayimiz bayağı tıpkısı gelişti. Hassaten dünyaya dış satım yapacak seviyeye geldik. Yerel üretimimizin bu kadar revaçta olduğu bire bir süreçte biz dahi öğrencilerimizi ilçemizde mevcut bir evcil istihsal fabrikasına getirerek, hareket başında üretimin zahir yapıldığını yaşayarak görmelerini istedik. Bu etkinlikte bize kapılarını açan işletme sahibi Besim Demirkan Bey’e çok teşekkür ediyorum” dedi.

Oluşum atölyesini gezen miniklerin haddinden fazla bahtiyar olduklarını söyleyen İşletme sahibi Besim Demirkan da, “Delimsirek Sarıklı, öğrencilerin imalathanede ne yapıldığını görmeleri ve öğrenmeleri için bize tıpkı teklifte bulundu. Bizler dahi seve seve bu teklifi akseptans ettik. Çocuklarımız gelip

atölyeyi, fabrikayı gezdiler. Çocuklar, bir numara aşamanın kumaştan başladığını, henüz sonra dikimden ütüye büyüklüğünde her şeyi gördüler. Dallar gayet bahtiyar oldu. Biz üstelik onları burada ağırlamaktan çok bahtiyarlık duyduk. Geldikleri üzere teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

Kıyafetlerin elbette yapıldığını girişim girişim öğrendiğini dile getiren Yusuf Göksu ünlü mektepli, “Domestik malı nedeniyle hocamız bizi tekstile getirdi. Çok güzeldi ve kumaşları öğrendik. Sonradan kartonla yufka yaptık” diye niteleyerek konuştu.

Şekilperest, Yatırım ve Türk Malları Haftası’nın hoppadak aşındırmak aşındırmak olmadığını tabir fail Nisanur Avaz adlı öğrenci ise “Öğretmenimiz evcil malı yazmak adına bizi bu tekstile getirdi. Üstümüzdeki kıyafetlerin pekâlâ yapıldığını öğrendik. Söz Temsili girişim etap bunları öğrendik. Paketleme yaptık ve elbiseleri katladık. Bu şekilde üzerimizdeki elbiselerin elbet yapıldığını öğrendik. Domestik malı sadece aşındırmak getirip aşındırmak değil. Ülkemizde olan şeyleri öğrenmek, domestik şeyleri öğrenmek gerekiyor” şeklinde konuştu.

Share: