Bm: Depremler Türkiye’de 1,5 Milyon Kişiyi Evsiz Bıraktı

Depremin vurduğu Adıyaman’da evlerinden olan torunlar görülüyor, 20 Şubat 2023. (Foto: Mustafa Kaya/Xinhua)

Depremde hasar gören binalarda yapılan incelemede, 118.000 binada meydan düzlük sunu beş altı 412.000 konutun yıkıldığı yahut ağız ağıza yıkılması gerektiği belirleme edildi.

CENEVRE, 22 Gücük Ay (Xinhua) — Konfedere Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye mukim temsilcisi Louisa Vinton, Türkiye’da 1,5 milyon insanın sonuç depremler dolayısıyla evsiz kaldığını bildirdi ve ülkede tahminî 500.000 konutun yeniden inşa edilmesi gerekeceğine dayalı tahminini açıkladı.

Vinton Salı haset gerçekleşen çevrimiçi bire bir basın brifinginde, hükümetin depremlerden etkilenen binaların tahminî yüzdelik 70’ini denetlediğini ve bu binaların 118.000’inde yer düzlük 412.000 konutun yıkıldığını veya tamamen yıkılması gerektiğini belirtti.

Depremin vurduğu Adıyaman’da yıkılan tıpkısı binanın enkazının yanındaki insanlar görülüyor, 20 Gücük Ay 2023. (Işık: Mustafa Kaya/Xinhua)

Vinton, temizlenmesi gereken moloz miktarının çok iri olduğunu ve UNDP’nin ağır atılan tehdidini en aza indirmeye çalıştığını söyledi.

Vinton’a göre, sabık iki haftanın peşi sıra depremleri Türkiye tarihinin yeryüzü iri tabii afeti kendisine anmak için bir nice sebep bulunuyor.

Yetkili, hükümetin önceki depremler için taharri kurtarma aşamasını Ahzüita günü tamamladığını ve hayatta kalan son kişinin depremden yaklaşık 300 saat sonradan enkazdan çıkarıldığını söyledi.

Depremin vurduğu Adıyaman’da evinden olan aynı avrat soy açıyor, 20 Gücük Ay 2023. (Foto: Mustafa Kaya/Xinhua)

Dünya Keyif Örgütü’nün (WHO) mümessil ivedi uzanım yetkilisi Catherine Smallwood, Salı günkü basın toplantısında, evlerinden ergin birçok kişinin birbirlerine andıran yaşadığı ve bazı bazı tuvaletlere ve saf suya erişimin mahdut olmasından etraf bulaşan hastalık risklerini yönetmenin bundan sonra dirimlik ehemmiyet taşıdığını söyledi.

Smallwood, “Teneffüs yolu hastalıkları, kolera, hepatit A ve kızamık riskinde artım var” dedi.

Son haftalarda, Türkiye’nin güneyindeki Kahramanmaraş ili, büyüklükleri 6,4 ile 7,7 beyninde değişen aynı dizi depremle sarsıldı.

Depremler Suriye’nin ara sıra bölgelerini da vurdu. Basında çıkan haberlere bakarak, iki ülkede toplamda 47.000 kişinin hayatını kaybettiği hesap pusulası edildi.

Depremin vurduğu Kahramanmaraş’ta eğreti aynı korunma alanı, 19 Gücük Ay 2023. (Foto: Mustafa Kayaç/Xinhua)
Share: