Türkiye’de herhangi bir 5 ölümden biri kanserden

Türkiye’birlikte herhangi bir 5 ölümden biri kanserden

Adana Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Tanju Altunsu:

“Adana’dahi erkeklerde 1. sırada akciğer kadınlarda ise bicik kanseri geliyor “

-“Ülkemizde seçkin 5 ölümden 1’i amansız hastalık”

“Kadınlarımızın mamografilerini yaptırmaları balaban”

ADANA – Adana’bile bir numara tam erkekler bile akciğer, kadınlarda ise meme kanserinin geldiğine ilgi çekici Adana El Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Tanju Altunsu, Türkiye’dahi her 5 ölümden birinin kanserden olduğuna vurgu yaparak erken teşhisin ve öncesinde alınacak tedbirlerin önemine değindi.

Adana El Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Tanju Altunsu, 4 Küçük Ay Acun Kanser Haset zımnında İhlas Vukuf Ajansında açıklamalarda bulundu.

“Ülkemizde üstelik değme 5 ölümden 1’i kanser”

Türkiye’birlikte türlü etkinliklerle kanser farkındalığı ihdas etmek, erken teşhis açısından halkı bilgilendirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlatım fail Dr. Tanju Altunsu,” Kanser dünyada ölümler açısından kebir etkenlerden biri. Ülkemizde de değme 5 ölümden 1’i kanser nedeniyle oluyor. Yapılan bilimsel çalışmalarda kanserlerin 3’te 1’inin risk faktörlerini ortadan kaldıracak alacağımız tedbirlerdedir. Yaşamımızda oluşturacağımız tagaddi, fiziksel etkinlik kabil olumlu tebeddülat ile Obezitenin engellenmesiyle önlenebileceğini ilmî namına ortaya koymaktadır” diye konuştu.

“Sağlık kuruluşlarında taramalarını yaptırabilirler”

Kanseri erken evrede yakalayarak uygun tedavi yöntemleriyle tedavisini yapmanın, yaşamın uzatılması, kanserin ortadan kaldırılması açısından mehabetli olduğunu ortaya koyduğunu belirten Dr. Altunsu, “Keyif Bakanlığı dahi ülkemizde etraflı yıllardır kadınlarda meme, merhamet ağzı kanseri, ayvaz ve kadınlarda sütun, kolorektal kanserlere müteveccih tarama programlarını yürütmektedir. Sunu yoğun tanıdık bu amansız hastalık türlerine yönelik makul aralıklarla Sağlık Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu Kanser Erken Canlandırma Tarama Merkezleri’nde tekmil sağlık kuruluşlarında alacakları bilgilendirmeler ile taramalarını yaptırabilirler. Burada kebir olan meme kanseri açısında riziko grubunda olan kişilerin 2 yılda aynı mamografilerini yaptırmalarını öneriyoruz. Burada sülale hekimi marifetiyle afiyet bakanlığının amansız hastalık randevu programı çerçevesinde familya hekimleri randevusunu alarak kişiyi yönlendirebilirler. 1. Mertebe Keyif Kuruluşlarından realizasyon edebilecekleri gaitada meçhul zaman kitleri ile üstelik 50-70 yaş grubundaki avrat-eş yekpare vatandaşlarımız sütun kanserlerine yönelik da taramalarını yaptırabilirler. 30-69 yaş arasındaki kadınlarda merhamet ağzı kanserlerine yönelik taramalarını icap eş sağlığı merkezlerinde HPV DNA yöntemiyle yahut smear aldırarak 2 yılda bire bir yapacakları taramayla dahi er dönemde teşhisini koymasını sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

“Adana’dahi önce sırada erkeklerde akciğer, kadınlarda bicik kanseri geliyor”

Adana’birlikte kadınlarda ve erkeklerde bildirme kalın tanıdık amansız hastalık türleriyle ait kendisine vukuf veren Altunsu, “İlimizde görülen amansız hastalık türleri Türkiye’birlikte tanıdık çeşitler ile paralel seyretmekte. İlimizde erkeklerde birinci tam akciğer kanserleri ikinci tam kestanecik kanserleri gelmekte. Kadınlarda ise bir numara sırada meme kanseri ikinci tam ise jinekoloji yönünden oluşan kanserler oluşturuyor. Kadınlarda akciğer kanseri beşinci sırada fakat kadınlardaki ve erkeklerdeki akciğer kanseri toplamı üstelik kadınların meme başı kanseri sayısından fazla. O yüzden kadınlarımız mamografilerini yaptırmaları açısından yalnız başına meme muayenelerini yapmaları serencam etap majör” diye niteleyerek uyarıda bulundu.

Share: