Ömer Fethi Gürer’den Karaismailoğlu’na: “Garanti Edilen Çevirgeç Sayısı ve Kamu Zararını Açıklamaktan Kaçınıyor”

CHP Niğde Saylav Ömer Fethi Gürer, Niğde- Ankara otoyolunun maliyetiyle ilgilendiren soru önergesine Ulaştırma ve Enfrastrüktür Bakanı Adaletli Karaismailoğlu’nun sadece “tamam hisse senedi ve işlemlerin mevzuata akla yatkın yürütüldüğü” şeklinde cevap vermesine aksülamel gösterdi. Gürer, “Sayın Nazır, sabık komütatör sayısı ile güvence edilen çevirgeç sayısı arasındaki fark ve bu ayırt zımnında oluşan amme zararını açıklamaktan kaçınıyor. Seçkin şeyin mevzuata akıllıca olduğunu açıklamakla yetiniyor. Anca anlaşılıyor ki, yola dökülen trilyonları bile mevzuat yiyor” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Gürer, 16 Ağustos’ta verdiği istifham önergesi ile Niğde-Ankara otoyolunun maliyetini TBMM gündemine taşımıştı. Gürer’in Eriştirme ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği istifham önergesi şöyleydi:

“GEÇİŞLERİN SAĞLANMAMIŞ OLMA NEDENİ İLE ŞİRKETE YAPILAN MECMU ÖDEME HANGI BÜYÜKLÜĞÜNDE?”

“Niğde-Ankara arası yapımı gerçekleşen yap, işlet, devret modeli ile ihale edilip ulaşıma açılan otoban aplikasyon sözleşmesinin ilişik hükümleri gereğince benzeri işletme yılında görevi şirketin kusuru dışında gelişigüzel nedenle bir pres yılında söz konusu geçim veya kesimler için garanti edilen toplanmiş vasıta sayısına ulaşılamaması yerinde meydana gelen dirimlik kaybı kazançlı ve mali amaçlı transfer adlı bütçe tertibinden memur şirkete ödendiği bilinmektedir.

Trafik Güvence sayısı Ankara-Acıkuyu arası 34 bin makine, Acıkuyu-Alayhan arası 23 bin araba ve Alayhan- Gölcük arası 18 bin makine namına açıklanmıştır.

-Yolun hizmete açılması ile muhtemel çevirgeç geçişi bugüne büyüklüğünde sağlanmış mıdır?

-Belirtilen geçişlerin sağlanmamış olma nedeni ile şirkete yapılan toplam ödeme ne kadardır?

-Intikal ücreti bildirme yüksek yollardan olan bu yolda geçiş ücreti düşürülerek yolun kullanımın artırılması için ayrımsız aranjman sağlanacak mıdır?”

KARAİSMAİLOĞLU: TAMAM İŞ VE İŞLEMLER MEVZUATA AKLA YATKIN YÜRÜTÜLMEKTEDİR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu ise istifham önergesine verdiği yanıtta, “YİD projelerinde birlik iş ve işler; mevzuatına akıllıca kendisine, Aplikasyon Sözleşmelerinde vadi alan hükümler çerçevesinde yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.

Gürer, Karaismailoğlu’nun yanıtıyla ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Yap-işlet-devret modeli ile yapılan Ankara-Niğde otoyolunda hem ücretlerin haddinden fazla faziletli olması hem bile güvence edilen açar sayısının fazla olması dolayısıyla muhtemel kurgu intikal sayısına ulaşılamadığı bilinmektedir. Sayın Bakan, güzeşte dil sayısı ile garanti edilen vasıta sayısı arasındaki fark ve bu ayırt nedeniyle oluşan kamu zararını açıklamaktan kaçınıyor. Temas şeyin mevzuata akla yatkın olduğunu açıklamakla yetiniyor. Öyle anlaşılıyor kim, yola dökülen trilyonları de mevzuat yiyor.

“YOL FAIL YOLUNU BULURKEN VATANDAŞ YOKSULLAŞMAKTA”

AKP iktidarının övündüğü yolların yapı yöntemi devletten müteahhide aktarılan trilyonların hikayesidir. Küsurat insan ve açacak sayısı ile ihtiyaç olan yollar iktidarda ki olsa açmak zorundaydı. Fakat bu büyüklüğünde ölçüsüz, mülhit devleti beis ettirip, kaynakları çarçur etmek fakat AKP zihniyeti gibi tıpkısı anlayışa nasip olurdu. Halkın kıt orgazm yaşadığı yerde geçilmeyen yola köprüye servet ödeyip, vatandaşın vergileri ile sağlanan kaynaklar harcanmakta ve kat fail yolunu bulurken vatandaş henüz üstelik yoksullaşmaktadır. Bu kere, köprü ve tüneller gine yapılırdı fakat çap geçilmeyen yola para ödemez ve kaynaklar böylesi eritilmezdi. Bakanlar üstelik utandığından olacak verileri da paylaşamıyor.”

Share: