Yerel ve milli tohumlar “Şehir Tarımı” kapsamında avrat çiftçilere dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığınca “Site Tarımı” uygulamaları kapsamında 3 ilde başlatılan projeyle karı çiftçilere 4 milyon domestik göveri fidesi bağış edildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya bakarak, Ekincilik ve Orman Bakanlığı, Site Tarımı uygulamaları çerçevesinde büyükşehirlerdeki karı çiftçileri domestik ve milli tohumlarla buluşturuyor.

“Yerel ve Milli Tohumların Kentli Avrat Çiftçilerle Buluşturulması Projesi” ile Bakanlıkça Ankara’bile 26, İstanbul’dahi 15, İzmir’de 30 ilçede göveri fidesi, yüzde 100’e vasıl teberru oranlarıyla eş çiftçilere verildi. Böylece 3 büyükşehirde toplanmış 4 milyon sebze fidesi gerçekleştirme edilerek dağıtıldı.

Yine Bakanlıkça, “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında 81 ilin ekincilik ve orman müdürlüklerinden gelen proje teklifleri değerlendirilirken dinç ve eş çiftçilerin vadi aldığı projelere evleviyet verildi.

Bu doğrultuda İstanbul, Manisa, Hatay, Tokat, Aksaray, Isparta, İzmir ve Samsun’üstelik eş rençper kooperatiflerine kâr ve göveri kurutma tesisleri kuruldu. Sonunda gailesiz tüketime müteveccih sonuç ve sebzelerin israfı önlenerek, katma altın yayın elde edilmesi sağlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığının bitkisel üretimde karı çiftçilere verdiği gayrı destekler ise şöyle:

“- Örgensel ekincilik ve ongun tarım uygulamalarıyla üretim fail 14 bin 276 avrat çiftçiye 2018-2021 döneminde toplam 35 milyon liralık destek sağlandı. 847 bin dekar alanda ferah tarım uygulamalarıyla istihsal fail 10 bin 694 avrat çiftçiye 43 milyon liralık terviç ödemesi yapıldı.

Avrat ve dinç üreticilere tıbbi hoş kokulu bitkiler ve bezgi bitkileri yedirmek üzere hazine arazisi parsellerinden isticar etmek amacıyla başvurduklarında arttırma 5 benek veriliyor.

ÇKS’ye mukayyet ve zirai neşelilik yapılan kayran toplamı 5 dekar yahut altında olan, gözyaşı öz ve fındık ürünleri dış, açıkta ve/veya örtü altı ünitelerinde semere, sebze, bezek bitkisi ile tıbbi ve hoş kokulu bitki yetiştiriciliği yapan gerçek kişi çiftçilere, bitkisel istihsal destekleri kapsamında pespaye ocak işletmesi desteği sağlanıyor. Sübvansiyon vahit fiyatı yüzdelik 100 artışla dekar başına 200 lira kendisine uygulanıyor. Uygulamanın başladığı 2016’dan bugüne kadar 99 binden aşkın süfli karı işletmesine 33 milyon teklik tutma ödemesi yapıldı.”

“Kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz”

Açıklamada görüşlerine vadi sunulan Ekincilik ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, üretim kaynaklarını akla yatkın kullanarak Türkiye’nin besin güvenliğini sağlayacak, üretimde sürdürülebilirliği güçlendirecek ve verimliliği artıracak hesaplı tıpkısı planlama yapmaya çalıştıklarını belirtti.

Bu planlamanın yeryüzü balaban ayaklarından birisinin “Şehir Tarımı” olduğuna dikkati çeken Kirişci, şunları kaydetti:

“Yerinde istihsal-durumunda tüketim anlayışıyla tüketicilerin tüvana, çakaralmaz ve sunu birkaç fireyle sebze ve meyveye ulaşımını icat etmek üzere Site Tarımı uygulamalarını yavaş yavaş hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda, jeotermal kaynaklarımızın yanı sıra rüzgar, devir ve biyokütle üzere saf ve yenilenebilir enerji kaynaklarının bile kullanılacağı tarıma dair önsezi kombinasyon uran bölgelerini müstacelen yaygınlaştırıyoruz. Kent Tarımı ile ilgilendiren çalışmalarımızda sonuç aşamaya geldik. Burada ilk etapta 3 almanak bire bir gösteri planı hazırlıyoruz. Şehir Tarımı uygulamalarımızda kadın ve gailesiz çiftçilerimiz bizim üzere çok önemli.”

Kirişci, tarımla ilişkin envestisman ve desteklerde canlı ve karı üreticilere öncelik verdiklerini belirtti. Bu kapsamda rustik kalkınma desteklerinde kadınlara evleviyet verdiklerini ve artı ayrımcılık yaptıklarını vurgulayan Kirişci, şu ifadeleri kullandı:

“Kendilerini öne görmek için avrat yatırımcılarımıza IPARD proje seçiminde arttırma puanlar veriyoruz. 2007’den bu yana 5 bin 466 eş yatırımcımız desteklenmiştir. Bir milli güvenlik sorunu adına gördüğümüz tarımın, ülkemizin bekası ve bağımsızlığı için hangi kadar makro olduğunu tıpkısı kez elan algı ettiğimiz bire bir dönemden geçiyoruz. Bizim üzere yeryüzü stratejik devir konumunda olan tarımı gençlerimizin ve kadınlarımızın gücüyle daha dahi güçlendiriyoruz. Bilimden ekonomiye, spordan sanata, siyasetten akademisyenliğe kadar birçok alanda muvaffakiyet hikayeleri yazan kadınlarımız, tarımın üstelik kahramanlarıdır. Onların yolunu açmak bizim bir numara hedefimizdir.”

Share: