Vekil Kirişci, Kilis’te muhtarlar ve STK temsilcileriyle buluştu Açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı Ünite Kirişci, “Tarım toprakları, vakit kaybetmeden ve hoppadak tarımsal üretim amacıyla kullanılmalı. Tarımın kendisinin ihtiyacı olan silolar, seralar, ahırlar, ağıllar, kümesler birlikte ekincilik topraklarında olmamalı.” dedi.

Kilis Ticaret ve Endüstri Odası’nda muhtarlar ve sivil cemiyet kuruluşu (STK) temsilcileriyle ayrımsız araya gelen Kirişci, depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan yağmur, yaralılara ivedi şifalar, geride kalanlara çıdam diledi.

Kirişci, önce andan itibaren hükümet ve kerem yerine zelzele bölgesindeki vatandaşların yanı sıra olduklarını, çalışmaların süreceğini söyledi.

Yer Sarsıntısı sonrası hayatın normalleşmesinin önemine değinen Kirişci, “Hakeza iri bir coğrafya, ekincilik açısından bizim için çokça çokça kebir çünkü zirai istihsal alanlarımızın yüzdelik 17’si bu coğrafyada. Gene nebati üretimin yüzde 17’si, hayvani üretimin yüzde 18’i, zirai ihracatın yüzdelik 22’si bu coğrafyada. Buradan hareketle bizim tarlaya, kaplumbağa, bahçeye, ahıra, ağıla, kümese, akarsu ürünleri yetiştiriciysek su ürünleri yetiştirme tesislerine, arılarımız varsa arılarımızın başına ayrımsız an evvel dönmemiz ve bu üretimi kaldığı yerden devam ettirmemiz gerekiyordu.” diye niteleyerek konuştu.

Kirişci, önceki etapta evgin müdahaleleri yapma gayreti içerisinde olduklarını, bunu 15 bin etkin ve 5 bin gelişim makinesiyle sahada ortaya koyduklarını aktararak, vatandaşın yemeden içmeden tarımla ilgili ihtiyaçlarını değil, değişik gereksinimlerini hazırlık ika hesabına de çaba içerisine girdiklerini anlattı.

Vatandaşların üşümemesi üzere 51 bin titrem odun dağıttıklarını dile getiren Kirişci, şöyle devam etti:

“Hayvanların yem ihtiyacı için 15 bin titrem ağızotu, vatandaşlarımıza bedelsiz dağıtıldı. İlerleyen zamanlarda kocabaş efsanevi üzere 500 liralık, küçükbaş hayvan üzere bile hayvan başına 50 teklik atılmak amacıyla 185 bin işletmenin ihtiyacı olan yem desteğini tevzi kararı aldık. 1,5 milyar lira tutarındaki bu yemleme bedellerini geçtiğimiz cuma namazı haset vatandaşlarımızın namına yatırdık. Ondan 1 hafta ilk 24 Şubat’ta 3,4 bilyon liralık öne çekilen bilcümle desteklerimizi vatandaşımızın namına yatırmış olduk. Toplamda 11 ilimiz için yaklaşık 5 milyar lira tutarında desteği üreticilerimize, çiftçilerimize sağladık. Diğer odundur, akaryakıttır vesairedir hiç bahsetmiyorum.”

Kirişci, vatandaşların ihtiyaçlarını bloke etmek amacıyla imkanları seferber ettiklerini anlatarak, bu yönde yapılan çalışmalardan bahsetti.

Türkiye genelinde 13 bilyon 836 milyon lira tarımsal desteğin 3,4 milyar lirasını 11 ile dağıttıklarına değinen Kirişci, “Bundan Kilis de payına düşeni aldı. 65 milyon liraya mümasil bir ödeme Kilis için üstelik gerçekleştirilmiş oldu.” dedi.

Kirişci, üreticilerin zararına ait tayin çalışmaların yapıldığını, bunların devam ettiğini belirtti.

“Sektöre verilen desteklerin sektörde kalması haddinden fazla haddinden fazla mehabetli”

Planlı istihsal, sözleşmeli ekincilik ve stratejik yapıt konularına verdikleri öneme meni eden Kirişci, bununla ilişkin Mecliste kanun teklifi bulunduğunu kaydetti.

Mecliste yasanın çıkmasının ardından yıllardan beri konuştukları metanetli çokça konunun artık raftan kaldırılacağını anlatım eden Kirişci, “Yani bunlar bir değişik şekilde görmeyeceğimiz, duymayacağımız konular haline gelecek. Sıklıkla dile gelirdi; ‘Ya tığ aha ÇKS’ye mukayyet değiliz, peki ama zirai üretimde bulunuyoruz.’ Akıllıcasına bu faaliyetleriniz daha çok bu kullanılmamış mevzuatla birlikte inşallah Gazi Meclisimiz, bizim ön gördüğümüz çalışmaları, şu anda teklif yerine görüşülen yasa yasalaştığında biz imdi ÇKS mukayyet ÇKS kayıtsızca ayrımı yapmadan bunları aynı şekilde desteklemiş olacağız.” diyerek konuştu.

Kirişci, ayni olarak desteklemeyi başlattıklarını, hareket dolayısıyla bunları gene nakdiye çevirdiklerini dile getirerek, “İşin doğrusunun ayni olduğunu hepimiz biliyoruz. Sektöre sunulan desteklerin sektörde kalması haddinden fazla haddinden fazla majör. Ormanla ilişik zorlu haddinden fazla konu var. Yani vatandaşla ormanın benzeri arada, devletle milletin benzeri arada sevecen yaşaması namına bunlarla ilişik da atacağımız adımlar olacak, bu kanun yasalaştığında. Onun kabilinden it canlı çok kapı, inşallah ölçülü ve etraflı vadede bizim tarımımızı, ormancılık faaliyetlerimizi adeta tahkim edecek, bunları geliştirilecektir.” ifadelerini kullandı.

Tarımın, 85 milyon ve bundan ahir insan projeksiyonu birlikte dikkate alındığında henüz gözetilmesi, geliştirilmesi, kollanması müstelzim bire bir çağ olduğunun altını çizen Kirişci, “Burada eleştiri birkaç laf var hepimizin öğrenmesi gereken. Ekincilik toprakları, hoppadak ve yemeden içmeden tarımsal üretim amacıyla kullanılmalı. Tarımın kendisinin ihtiyacı olan silolar, seralar, ahırlar, ağıllar, kümesler birlikte ekincilik topraklarında olmamalı. Bunların dahi kaba zeminde, sert zemin da alüvyal sıvılaşma kabiliyeti olan zeminler değil, sert zeminlerde olması lazım. Buralarda bu binaların, bu yapıların nesir edilmesi birlikte karışma konut, endüstri, sanayi, büyük süfli uran aklınıza gelebilecek seçkin şeyin bundan sonra ovadan dağlara taşınması lazım. Kilis bu manada bahtlı bir yer. Bittabi ki yapılmış olanlara, onlara ayrı bakmak geçişsiz ama kullanılmamış inşa edilecek alanları kesin buna uygun kendisine değerlendirmekte kazanım görüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Daha sonradan basına ilişkin devam fail toplantıya, Kilis Valisi Recep Soytürk ve Belediye Başkanı Servet Ramazan birlikte katıldı.

Share: