Tokat ekonomi haberleri | Tokat’ta 120 bin dekar alanda ceviz üretiliyor

Tokat’ta 120 bin dekar alanda ceviz üretiliyor

TOKAT – Tokat’ın Niksar ilçesinde kestirmece 120 bin dekar alanda yetiştirilen ceviz kaza ekonomiye cesim girdi sağlıyor.

Niksar ilçesinde coğrafi işaretli ceviz işaret haline gelerek nahiye halkının dirimlik kaynakları arasında ön tam düzlük alıyor. Dağı taşı ceviz bahçeleri ile dolu olan ilçede almanak namına ortalama adına 2 bin ton ceviz hasat ediliyor. Hamur ve kalitesine bakarak kilogramı 50-80 liralık ortada değişen fiyatlara satılan kabuklu ceviz iri şehirlerde ikbal görüyor. İlçeye yaklaşık kendisine 700 milyon lira girdi sağlayıcı cevizin hasadı bitmeme ediyor. Traktörün peşinden bağlanan tıpkı aparat yardımı ile ağaç silkeleniyor. Dökülen cevizler toplandıktan sonra ceviz soyma makinesine boşaltılarak yeşil kabuğunda ayrılıyor. Güneş gören yerlere serilerek kurutulan cevizler tezgahlardaki yerini alıyor.

Ceviz hasadı gecikmeli başladı

Ceviz üreticisi Salt Yılmaz, hava raporu dolayısıyla güzeşte yıla bakarak koz hasadının rötarlı başladığını söyledi. Ürün ve kalitenin iyi olduğunu belirten Yılmaz, “Dağda taşta biten cevizlerin farkıyla bu aşıladığımız metres bahçelerin arasındaki farkı bu sene hissettik. Çünkü vesair cevizlerde gösterişli benzeri siyahlaşma, devir yanıkları, buna analog siyah olan var. Amma bunlar epey aha gördüğünüz kadar ürünlerimiz birinci sınıf ak pak” dedi.

Niksar’dan ana kent şehirlere ceviz

Niksar’dan ana kent şehirlere ceviz gönderdiklerini anlatım fail Yılmayan, “Niksar’ın cevizi benzeri bellik olduğu üzere bilcümle metropollere gidiyor. Niksar’a benim kanaatime bakarak kısaca 500 milyon dolar üzere tıpkısı eklenmiş değer sağlayacağını düşünüyorum. Zira Niksar’ın dağı, taşı koz. Bu ceviz de kabuğun ortamında tıpkısı zer yani. Cevizin kilogram fiyatı kalitesine göre fiyatı 50-80 lira arasında değişiyor. Tümce çıktı cevizin ismine değil de kalitesine para veriyor” diye konuştu.

“Tembelliğin önüne geçmeliyiz”

Cevizin çokça bulunmaz aynı yayın olduğunu ve değerinin bilinmesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Çünkü bizim şu andaki topraklarımız koz yetiştirmeye amelî. Coğrafyamız uygun. Amma gel gelelim ki insanlarımız hazıra alışmışlar. Üretimi henüz çok yapıp, ekonomiye elan aşkın ulama sağlayıp bunun önüne geçmemiz geçişsiz. Tembelliğin önüne geçmeliyiz. Biz bunları ürettik demin de hasadını yapıyoruz. Biz bu ağaçları dikmeseydik buraları çalılar, dikenler kaplayacaktı, hayvanlar yayılıyor olacaktı. Bunun amacıyla gelişigüzel şeyin tıpkı altyapısını inşa etmek lazım. Çünkü çalışmadan tek şey olmuyor. Çalışmak, tarh etmek, ekonomiye ulama tedarik etmek geçişsiz” ifadelerini kullandı.

Share: