Taşhan Hafriyat Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu: “Taşhan, primatların bulunması konusunda düş donör tıpkısı nahiye”

Taşhan Hafriyat Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu: “Taşhan, primatların bulunması üzerine umut verici ayrımsız toprak”

7.5 milyon almanak tarihin kazı bölgesinde heyecanlandıran tarama yöntemi

-“Bakir tarama yöntemi bize bir nice konuda apotr olacak”

KAYSERİ Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin desteği, Kayseri Müze Müdürlüğü ve Hars ve Turizm Bakanlığı izni ile Taşhan Maallesi’nde 7.5 milyon yıllık geçmişe kandil tutan hafriyat çalışmalarında mergup eskimemiş tarama yöntemi, hem gözyaşı tayininde hem üstelik maymun bulunmasında Antropologlara yardımcı olacak. Hafriyat çalışmaları ile ilişkin bilgiler veren Taşhan Kazı Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, “Taşhan, primatların bulunması üstüne düş donör aynı nahiye” dedi.

Kocasinan ilçesine vabeste Taşhan Mahallesi’nde 7,5 milyon yıllık tarihi aydınlatacak olan fosil çalışmaları, kullanılmamış tarama yöntemi ile bitmeme ediyor. Eskimemiş tarama yöntemi ile Antropologlar fosillerin bulunduğu bölgeyi tabletlerle taradıktan sonra 3 boyutlu bire bir şekilde incelemelerde bulunarak gözyaşı tayinini henüz gösterişsiz yapabiliyor. Taşhan Hafriyat Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, bu yöntemin taklitçi bulunmasında bile kendilerine koruyucu olabileceğini söyledi.

Bu yıl eskimemiş keşfedilen lokasyonda ayrıntılı icraat sürdürdüklerini belirten Taşhan Hafriyat Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, “Şu dakika Kayseri Yamula Barajı kenarında Taşhan bölgesindeyiz. Burası bizim ana taşıl lokalitemiz. Bekâr bu sene bakir bir sediman keşfettik, burada tafsilatlı çalışmalarımız var. Açtıkça birlikte alanın akıbet derece zengin olduğunu görüyoruz. Bittabi burada 2016 – 2017’den beri icraat sürüyor. Okkalı şekilde devam ediyor. Bittabi ki Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin birlikte desteğiyle uzun uzun tıpkısı süre üstelik bitmeme edecek. Sezonluk çalışmalarımız ise gelgel koşulları umum verdiği sürece bitmeme ediyor. Hangi devir araziye çıkış belgesi üzere koşullar elverişsizse bu misil Vukuf Merkezi’ndeki laboratuvara geçiyoruz. Buradaki çıkarılan fosillerin hepsi orada temizleniyor keşfe hazır hale geliyor. Kayseri’da biliyorsunuz Türkiye’birlikte ilk kez tıpkı Tabiat Tarihi Müzesi kuruluyor sakat müzenin yerine. Hep buradaki eserler orada sergilenecek” dedi.

Başoğlu, kullanılmamış 3 boyutlu tarama yöntemleri ile hem mevcut fosillerin yaş tayininin kolaylaşacağını hem üstelik primat aramalarında kendilerine yardımcı bir yöntem olacağını söyleyerek, “Burada çıkanların hepsi bana göre haddinden fazla enteresan. Haddinden Fazla iyice fosiller fakat biricik hortumlu memeliye ilgili örneklerimiz var ve dünyada tek. Bu büyüklüğünde gür masun ve bu kadar büyüklükte bütün parçalar halinde bir örnek. O birlikte elhak müzenin temel sergileme olması olacak. Yeni bir tarama yöntemimiz var ve bunu tabletlerle tarıyoruz. üç buutlu yerine fosili tarıyoruz. Buradaki amacımız seviyeyi, derinliği keşfetmek ve tabakalanmasını sınırlamak, atak yönünde tayin etmek. Sonunda belki da bizim fosil yataklarındaki yer büyük handikapımız yaş tayini yapabilmemiz. Bekçi atışı yaş verebilmemiz amacıyla banko bir volkanik kayacın olması lazım. Olmadığı durumlarda bunu tarama yöntemiyle tığ farklı fosil lokaliteleriyle karşılaştırarak gözyaşı tayini yapabileceğiz. Bir bile ona hep yerine baktığımızda nerede, kuşkusuz taşınmış, ne kadar derinliğe indirilmiş, bittabi oturmuş bilcümle bunları görebileceğiz. Bu yöntem taklitçi bulma çalışmalarımızda da bize havari olacak. Bütün canlıların fosillerine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu aynı direy, yani gergedanıyla, zürafasıyla, hortumlu memelisiyle, primatlarıyla, boynuzlugilleriyle. Fakat ender bulunduğu için maymun bizim için haddinden fazla muhteşem. Öncelikle onu bulmayı çokça istiyoruz. İnşallah bulabiliriz. Bu lokalite o noktada çokça düş verici çünkü alay malay bulundukları canlıları burada buluyoruz” ifadelerini kullandı.



Share: