Sulama barajı kendisine yapılan Yedikır Barajı 230 kuş türüne sülale sahipliği yapıyor

Amasya’nın Suluova ilçesinde bulunan “Yedikuğular Kuş Cenneti” kendisine adlandırılan Yedikır Barajı, çoğunluğu göçmen kuş tutmak amacıyla 230 kuş türüne karı sahipliği yapıyor.

Suluova ilçesindeki ekincilik arazilerinin sulanması üzere 1985 yılında yapımı tamamlanan Yedikır Barajı, yıllar içre aşılanmamış hayvanlarının yuvası haline geldi.

Göçmen kuşların uğrak noktası haline gelen Yedikuğular Kuş Cenneti, değme yıl dürüst kaşıkçı kuşu, telli turna, toprak hafriyat, pespaye batağan, bahri, karabatak, boz balıkçıl, iri balıkçıl, kıytırık balıkçıl, sakarca, gri aklı kıt, angut, fiyu, boz ördek, çamurcun, yeşilbaş, kılkuyruk, elmabaş patka, balaban tarakdiş, sakarmeke, kervan çulluğu ve rahip martı olmak amacıyla 230 kuş türünü konuk ediyor.

Kuş gözlemcileri ve fotoğrafçıların bile ilgisini calip Yedikuğular Kuş Cenneti, Türkiye’dahi ak pelikanların 2 tenasül alanından birisi haline geldi.

Amasya Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Zoolog Kasıt Karavin AA muhabirine, barajın, devir içinde Türkiye’nin oylumlu sulak alanlarından biri haline geldiğini söyledi.

Kültür ve Gusto Varlıkları Himaye Kurulunun kararıyla 1989 yılında birinci etap sit alanı zar edilen baraj gölünün o günden itibaren Yedikuğular Kuş Cenneti yerine adlandırıldığını tamlayan Karavin, şöyle devam etti:

“Yıllar zarfında lüzum ornitologların lazım kuş gözlemcilerinin periyot dönüş yapmış oldukları kuş müşahede sonuçlarını değerlendirip, bili tabanlarını incelediğimizde Amasya’bile 250 civarında kuş türü gözlemlenmiştir. Bunların iri bire bir kısmı dahi Yedikır Baraj Gölü ve çevresinde tabir edilmiştir.”

Çok sayıda kuş türünün bu alanda ürediğini dile getiren Karavin, “Özellikle bu alanda şu zaman üzere selim pelikan, angut, karabatak majör kuş türleri ortada sayılabilmektedir.” dedi.

Yedikuğular Kuş Cenneti’nde telli turna görüldü

Alanın yeryüzü makro kuşlarından birinin birlikte telli turna olduğunu ve akıbet iki yıldır alanda gözlemlendiğini ifade fail Karavin, “2021 yılında Tabiat Dulda ve Milli Parklar 11. Havza Müdürlüğü ekiplerince sahada ayrımsız koşa tayin edilmiş ve bunlar esirgeme altına alınmıştır. Bir zamanda bu telli turna çifti, bu sene tekrar görülmüştür.” diye konuştu.

Türkiye’da 2-3 yol gözlemlenen tarla kazının dahi alanda görüldüğünü anlatan Karavin, Yedikuğular Kuş Cenneti’nin muhacir kuşlar dışında melez hayvanlarına da sülale sahipliği yaptığını sözlerine ekledi.

Share: