Sertabip Akdağ: “Bazı korkudan kalp krizi geçirdi, bazı yüksekten atladı”

Başdoktor Akdağ: “Birtakım korkudan kalp aksesi geçirdi, bazen yüksekten atladı”

Dicle Üniversitesi Adıyaman’dan ameliyat için pestil kabulüne başladı

DİYARBAKIR – Diyarbakır Dicle Üniversitesi Başhekimi Mehmet Akdağ, gelen vakalardan kimisi korkudan kalp krizi geçirdiğini bazısı ise yüksekten atladığını söyledi, Akdağ, Adıyaman’dan dahi züğürt kabulüne başladığını de açıkladı.

Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akdağ, 80 hastanın tedavisinin devam ettiğini açıklayarak Adıyaman’dan işler için parasız kabul ettiklerini ve depremde gelen vakaların korkudan kalp aksesi ve yüksekten atlama kabilinden hastalarının üstelik olduklarını söyledi. Akdağ, “Depremin olduğu önce andan itibaren anında akut dönemi sonrası hastanedeydik. Bütün tedris görevlileri, hemşireler ve araştırman arkadaşlarımızla birlikte aceleci şekilde ivedili akse masası oluşturduk. 2 yönden çalışmamız oldu birincisi ustalık anlamda mühendis arkadaşlarımız tıpkısı taraftan bina kontrolü yaparken ayrımsız taraftan dahi evgin ve kliniklerde, ameliyathanelerde depremzedeler üzere hususi tıpkısı triyaj oluşturduk. Bu hastalara triyaj çerçevesinde aceleci bir şekilde muayene edilip, mukteza tetkikleri, tanılama ve operasyon aşamasını gerçekleştirmeye çalıştık. Tabi bunu yaparken birlikte ivedi sıfır vakaları arızi namına ertelettik. Kaç gaileli geleceği konusunda belirlemeler olmadığı üzere planımızı bu şekilde yaptık. Zaman itibariyle 80 hastamız var bu süreçte ASKON çerçevesinde yakın ve komplike olan vakalar bize getirildi. Bu 80 hastadan 15’i Adıyaman’dan geldi. İlk 6 saate kraj sendromu hastalarımız geldi, olayın rehavetini dikkate alarak korkudan kalp aksesi nâkil, panik yapıp yüksekten atlayan hastalarımız oldu ahali ve kıç karıklarıyla mevrut hastalarımızda oldu. Hastanede yapılan müdahalelere karşın kaybettiğimiz 2 hastamız var, 5 tanede enkazda kaybedilip getirilen vatandaşlarımız oldu. Dün akşam itibariyle bile Adıyaman’dan rahatsız transferi başladı, devlet dışından da sayrı transferi alıyoruz. 14. hastamızın kabulü zaman gerçekleşiyor, 13 hastamızı faaliyetler ettik, şuan kliniklerde yatan hastalarımız var, genel durumları iyi” dedi.

“Ruhsal destekte başladı”

Çokça bunaltıcı ve yara benzeri psikolojinin yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Akdağ, hastalara tıbbi destek beraberinde ruhsal destekte verdiklerini belirtti. Akdağ, “Sayrılarevi bünyemizde kâin psikiyatri ve psikologlarla bu hastalarımıza azda olsa ruh bilimsel destek terazi anlamında bile çalışmalarımız oldu. Dicle Üniversitesi Hastanesi olarak hem acil, klinik ve rezerve ettiğimiz tehlikeli bakımlarla Diyarbakır’ımıza ve bölgemizden gelen hastalara bakım etmeye devam ediyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Share: