Ordu’da fındık üreticilerine iyi tarımın önemi anlatıldı

Kalabalık’da fındık üreticilerine yönelik fındıkta budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla savaşım mevzulu kılgılı yetişek gerçekleştirildi.

Kargaşa İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü, kentteki bire bir fındık firması ile alay malay Perşembe ilçesindeki üreticilere fındıkta budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele mevzulu kılgılı yetişek gerçekleştirdi. Eğitimde üreticilere gani tarım uygulaması ile ürün ve kalitenin artış göstereceği anlatıldı.

Eğitimde açıklamalarda bulunan İl Ekincilik ve Orman Müdürü Kemal Yılmayan, üreticilerin tekniğine makul şekilde budama yapmaları gerektiğini söyledi. Gübreleme işlemlerinin, yapılacak olan tahlil sonuçlarına bakarak uygulanması gerektiğine değinen Yılmaz, “Fındık ilimizin, bölgemizin başkaca ülkemizin sunu şanlı tarımsal ürünlerinden benzeri tanesi. Fındık anca tıpkısı yayın kim, mücahede harcandığında katiyetle karşılığını veriyor. Emeklerimizin karşılığını alabilmemiz üzere üstelik öncelikle fındıkta budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla uğraş çalışmaları şişman ehemmiyet taşımaktadır. Dolayısıyla üreticilerimizin kesinlikle tekniğine akıllıca budama yapmaları ve yer tahlili sonuçlarına göre yeniden tekniğine uygun gübreleme yapmaları gerekmektedir. Bire Bir zamanda hastalık ve zararlılarla zamanında uğraş etmeleri gerekmektedir. Atadan deden gelen alışkanlıklarımızı metrukiyet etmemiz geçişsiz. Mecmu bunlar yapıldığı takdirde verim ve kalitede kilolu manada artma sağlanmaktadır” dedi.

“İlimizde fındık rekoltesi değme güzeşte sene artıyor”

Kalabalık’da fındık rekoltesinin rastgele yıl arttığını anlatım fail İl Tarım ve Orman Müdürü Eksiksizlik Yılmayan, “İl müdürlüğü olarak fındıkta ürün ve kalite artırmak için muhteşem projeler uyguluyoruz. Özellikle projeler çerçevesinde oluşturduğumuz emsal fındık bahçelerimizde dekara 400 kilogram verime ulaştığımız bahçelerimiz oldu. Bunların yanı sıra eğimli bahçelerimizde cep teraslar oluşturuyoruz, teraslama yöntemiyle yeni bahçeler tesis ediyoruz. Cemi yaptığımız bu çalışmalar neticesinde ilimizde 2022 yılı istihsal sezonunda 240 bin ton fındık üretimi gerçekleşti. Dünyada üretilen 4 fındıktan 1 tanesi ilimiz marifetiyle üretiliyor. Üretiminde önder olduğumuz fındıkta ürün ve kalitede da lider konumuna geleceğiz. Yekpare paydaşlarımızla gelişigüzel uzlaşma içerisinde çalışmalarımıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Programa katılan Perşembe Belediye Reisi Mustafa Tadat Tandoğan, kendisinin birlikte bire bir fındık üreticisi olduğunu, katıldığı rastgele eğitimde yeni bilgiler edindiğine ilgi çektin Tandoğan, “Öğrendiklerimi dahi kişi bahçelerimde uyguluyorum. Hele akıbet yıllarda ilimizde fındık üretimi üstüne koskocaman icraat yapılıyor. Rastgele güzeşte yıl fındık verimi artıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Umumi Heyet Üyesi Aslan Soydan üreticilere yönelik sunulan eğitimlerin önemine değindi.

Konuşmaların ardından Ordu İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü ile Perşembe İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde işyar tarım mühendisleri eliyle fındıkta budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele konularında yetişek verildi. – CIVIL CIVIL

Share: