Öğretmenler sıhhi imdat eğitimiyle hayat kurtarıyor

Malatya’da sıhhi imdat eğitimi kayran öğretmenler, öğrencilerinin hayatına dokunuyor.

Kentteki öğretmenlere, okullarda yaşanabilecek beklenir ilk yardım durumlarına müdahale edebilmeleri üzere İl Milli Yetişek Müdürlüğü İlk Yardım Terbiye Merkezi’nde 9 eğitmen aracılığıyla 2 aktarılma boyunca teorinin birlikte kullanışlı eğitim bile veriliyor.

Bu kapsamda akıbet 3 yılda kentteki 3 bin 500 öğretmen sıhhi imdat eğitimi aldı. Öğretmenlerin eğitimleri yıl boyunca devam edecek.

Eğitimlere katılan kâh öğretmenler, okullarındaki öğrencilerin hayatlarına dokunmaya başladı. Kentteki ayrımsız okulda boğazına madeni dünyalık kaçan çocuğa, eğitim bilimi alan ekol müdürünün önceki müdahalesi asayiş kamerası görüntülerine yansıdı.

İl Milli Terbiye Müdürlüğü İlk Arkalama Terbiye Merkezi Müdürü İlhan Çınar, AA muhabirine, önceki yardımın hanay kurtardığını söyledi.

Öğretmenlere yönelik eğitimlerin mütemadi sürdüğünü anlatan Çınar, güvenli okullar oluşturabilmek adına gerçekleştirdikleri çalışmanın son adım müfit olduğunu rapor etti.

Çınar, öğretmenleri fariza yaptığı okullarda yaşanabilecek müstacel durumlara müdahaleye amade hale getirmeye çalıştıklarını belirterek, şöyle bitmeme etti:

“Amacımız, henüz emin okullar oluşturmak için bütün öğretmenlerimizin bu eğitimi almasını icat etmek. Öğretmenlerimize özellikle teneffüs yolu tıkanıklıklarında çünkü öğrencilerimizin bulunduğu anaokulu, beş ve okullarında karşılaşabilecekleri bu olaylara bittabi engelleme edileceğini, Heimlich manevrasının kuşkusuz yapılacağı, anne dirim desteği konularını öğretiyoruz. Malatya’birlikte sonuç 3 yılda şu asıl kadar 3 bin 500 öğretmenimize yetişek verdik. Bu eğitimin veli ve öğrenci boyutu de var. Öğrenci namına birlikte geçen sene 2 bin öğrenci, 500 iye ile servis şoförü ve kantincilere birlikte ilk yardım üstüne farkındalık eğitimleri verildi.”

Çınar, eğitimlerin belli başlı izlence dahilinde 2 dönem sürdüğünü, yetişek böylece öğretmenlerin sertifikalandırıldığını kaydetti.

“Eğitimlerin meyvelerini alıyoruz”

Öğrencilerin kendilerine dirilik olduğunu dile getiren Çınar, sözlerini şöyle tamamladı:

“Öğretmenlerimiz bu anlamda çokça özverililer. Verdiğimiz eğitimlerin meyvelerini üstelik alıyoruz. Ayrımsız öğretmenimiz yaz okulunda aynı öğrencinin boğazına madeni mülk kaçan çocuğumuzun hayatını Heimlich manevrasıyla kurtardı. İnanın o gün bizler ve bir nice öğretmenimiz rahat ayrımsız şekilde uyuyabildik. Bütün tersini aklımızın ucundan de kılmak istemezdik. Umarım hakeza inatçı davranışlar hiçbir antlaşma gerçekleşmez.”

“Öğrencilerimize seçme zaman korumak zorundayız”

Abdulkadir Eriş İlkokulu özel eğitim bilimi öğretmeni Emine Cıcık ise sıhhi imdat eğitimini çokça hayır bulduğunu söyledi.

Görev yaptığı okulda engelli öğrencilerle çalıştığını tamlayan Cıcık, şöyle bitmeme etti:

“Öğrencilerimizin çoğu öz birey güvenliklerini sağlayamıyor çoğu zaman bize bir nice konuda ihtiyaçları var. Öğrencilerimize gelişigüzel antlaşma destek olmak zorundayız. Eğitimi almanın faydasını görüyorum ve burada olmaktan memnunum. Elan ilk boğulma yaşayan öğrencim olmuştu, Heimlich manevrasını uygulamıştım ancak şu dakika eğitimlerle çiftlemek çokça elan mebzul oldu. Ayrımsız öğrencinin hayatını yetişmek ailesine dahi güzel haberi yüklemek kendimizi iyi hissettiriyor.”

“Eğitimin yararlı olacağına inanıyorum”

Bindal Ortaokulu çalgı öğretmeni Miğfer Kumarhane üstelik sıhhi imdat konusunu okulda dahi günce yaşamda birlikte bilmeleri gerektiğini söyledi.

Öğrencilerin kendilerine emanet olduğunu rapor fail Yaman, “Okullardaki suratsız durumlarda müdahale etmemiz gerekiyor. Bunu şuurlu şekilde eğitimle fethetmek haddinden fazla değişik. Onun amacıyla eğitimin hayır olacağına inanıyorum. Umarım ızdırap aynı kapsam yaşamayız ama yaşarsak da faydalı apotr olabilmeyi diliyorum.” diyerek konuştu.

Share: