Milli Eğitim Bakanlığınca başlatılan “Matematik Seferberliği” kapsamında Kırklareli Milli Terbiye Müdürlüğünce hazırlanan “Oyunlarla Hesap Projesi” ile öğrenciler matematiği çıktı anlayıp sevmeye başladı.
Pehlivanköy Atatürk Ortaokulunda uygulanan projede, meslek bahçesinde “Matvivor” adı verilen sportif yarışma parkuru oluşturuldu. Parkurdaki engelleri aşan öğrenciler, kendileri üzere hazırlanan aritmetik problemlerini çözerek yarışmayı tamamlıyor.
Takımlarda yarışan öğrenciler parkurdaki engelleri aştıktan bilahare soru kutusunda düz kayran problemlerden seçip cevaplarını yazarak kutuya atıyorlar. Daha sonradan öğretmenler cevapları taharri ederek yeryüzü haddinden fazla akıllıca yanıtı veren takımı birinci zar ediyor. Sonunda öğrenciler tıpkısı yandan spor yapıp eğlenirken sair yandan dahi istifham çözüyor.
Sınıf içi etkinliklerde ise el telefonu kullanılarak artırılmış gerçek uygulaması sayesinde sanal ortamda matematik problemleri gizleniyor. el telefonu uygulamasıyla sınıfta gizlenen soruları bulan öğrenciler, soruları cevaplıyor.
“Hesap dersini parçalanmamış öğrencilere sevdirmek istiyoruz”
Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Koruyucu, AA muhabirine, Milli Yetişek Bakanlığınca başlatılan “Aritmetik Seferberliği” kapsamında hazırlanan “Oyunlarla Matematik Projesi”ni kentteki yekpare okullara yaymak istediklerini söyledi.
Matematiğin farkındalığının ortaya çıkarılarak öğrenciler amacıyla henüz uyumlu ağıl getirildiğini dile getiren Koruyucu, “Aritmetik dersini cemi öğrencilere sevdirmek istiyoruz. Onlara aritmetik ile yapılacak çalışmaların hem hayata hazırlamada hem de onlara alnaç vermede ne kadar enerjik olduğunu göstermeyi amaçlıyoruz.” dedi.
“Matematiği soyut kavramlardan alıp elan konkre ayla getirdik”
Matematik öğretmeni Berna Tunca Eygül dahi öğrencilerin günce hayattaki matematiği ayırt etmelerini sağlamaya çalıştıklarını, bu sayede dersleri bile keyifli kuzuluk getirdiklerini kaydetti.
Öğrencilerin matematiğin önemini yaşayarak keşfetmelerini sağlamayı amaçladıklarını nâkil Eygül, “Proje kapsamında de elimizden geldiğince mülevven oyunlar sergileyerek öğrencilerin muhtelif alanlarda gelişimlerini desteklemeye çalışıyoruz. Matematiği abstre kavramlardan alıp elan konkre ayla getirdik. Artırılmış nesep uygulaması yaparak çarpmayı hoşlarına gidebilecek şekilde latif ayla getirmeye çalıştık.” diye konuştu.
Öğrencilerin yumruk mevrut konuları eğlenerek henüz tez öğrendiklerini gözlemlediklerini ifade fail Eygül, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Meslek bahçemizde Matvivor adını verdiğimiz tıpkısı parkur oluşturduk. Hem eğlenerek öğrencilerimiz yarışıyor hem de sorularını afiyetle çözmeye başladılar. Bunların haricinde sanatla matematiği ilişkilendirdik ve origami tekniği kullandık. Haddinden Fazla ayrımlı mahsulat ortaya artık. Kollar birlikte genel namına eğlenirken yaptıkları tıpkı şey olduğunda temas ahit olumlu etkilerini görebiliyoruz. Ahenkli bire bir şekilde istifham halletmek ile tahtaya düz yazıp istifham çözmenin arasında az çok balaban bir ayırt gördük.
Oyun esnasında sistem elan aktif ve ateşin şekilde katılırken, vadi benzeri şekilde çözüldüğünde tabiatıyla kim daha farklı sonuçlar elde edebiliyoruz. Yeryüzü azından çıktı yapabileceklerini görebilmek ‘hayatın burasında dahi hesap varmış’ diyebildiklerini henüz sonradan dönüşler aldığımızda görebiliyoruz.”
“Hesap elan ağır ezgi geçiyor oyunlarla ve etkinliklerle”
8. sınıf öğrencisi Beste İdil Doğan birlikte “Oyunlarla Aritmetik Projesi”nden bilahare matematiği sevmeye başladığını belirtti.
Proje öncesinde derse henüz az katıldığını ve sıkıldığını anlatan Doğan, şöyle konuştu:
“Oyunlarla matematiğe başlamadan önce matematiği stabil sevmiyordum açıkçası. Tınlamalı geçmiyordu, dersler çokça sıkıcıydı benim amacıyla. Bilahare ayrımsız proje oluşturdu öğretmenimiz. Matematik elan uyumlu geçiyor oyunlarla ve etkinliklerle. Antrparantez akil yazboz tahtası üzerinden oyunlar oynadık derslerde. Başlangıçta sorulara kalkmayı on paralık sevmezdim çünkü bana bakarak çok sıkıcıydı. Demincek ise çok çok baziçe oynuyoruz ve derste bile çokça çok aktiflik yapıyoruz. O yüzde henüz ahenkli geçiyor benim amacıyla dersler. Matematiğe bakış açılış çok değişti.”
Mektepli Yasin Uçan ise matematiğe olan yöre yargısını kırdığını belirtti.
Projeyle aritmetik konularını elan bol anlamaya başladığını anlatan Uçar, “Önceden çokça yöre yargılı olduğum matematiği eskimemiş eskimemiş sevmeye başladım. Elan iyi anlamaya başladım. Önceleri daha pres mevrut hesap demin az buçuk bile olsa ağır ezgi geliyor.” dedi.