Mandıra atıklarından huzursuz olan ekinci başkaldırı etti

Mandıra atıklarından rahatsız olan ekinci başkaldırı etti

KIRŞEHİR Kırşehir’dahi mandıra atıklarının tarlalarına akmasından huzursuz olan fellah, şehrin yeryüzü balaban besi çiftliğini bitirmiş ve Belde Şehircilik İl Müdürlüğüne şikayet etti.

Kırşehir – Aksaray yolu üstünde saha alan ve şehrin arz şişman besi çiftliklerinden birinde meydana gelen olayda Akçaağıl köyü çiftçisi, iddiaya göre mandıra atıklarının tarlalarına akması ve tedbir alınmamasını esbabımucibe gösterdi. Köylünün iddiasına bakarak mandıradan gelen atıklar zımnında tarladan matlup ürün alınamazken tarlalara giden yollar de vabeste durumda. Fellah Mustafa Aslan; “Mandıralardan bundan sonra bıktık. Bu kapsam kullanılmamış değil, yıllardır hakeza. Artık tarlardan ürün alamıyoruz. Tarlalara giden yollar birlikte bağlı” dedi. Yaklaşık 1 kilometrelik alanda atıkların olduğunu ve mandıradan geldiğini istikbal süren Gökhan Delice ise; “Yukarı mandıradan mevrut atılmış daim kötü bırakılıyor ve tarlalarımızı bozuk ediyor. Alelade ser hayvancılık yapıyorum ve salmalık alanlarımız bokluk ortamında. Hayvanlarımıza hastalık gelir korkusu benzeri yandan tarlalarımızın durumu da arasında. Seçkin yıl şita mevsimini punt isteyerek motorla pisliği tarlalarımız alanına basıyorlar” diye niteleyerek konuştu. Köylünün imdi arazisini ekemez duruma geldiğini anlatan Öz Saygı Aslan ise açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Arazimizi ekemiyoruz. Mandıra yetkililerinden Akçaağıl köylüsü ve çiftçisi yerine şikayetçiyiz. Otlak kanunu ile tarım arazileri bozuldu” şeklinde konuştu. Atık atıldığı tez edilen mandıra de kestirmece kapasitesi ise 10 bin hayvan civarında düz alıyor. Şehirdeki arz şişman mandıra namına biliniyor. Kırşehir’bile hayvancılık alanında yaygın olarak kocabaş ve küçükbaş hayvancılık yapılırken, kanatlı hayvancılık ve balıkçılık yok denecek kadar birkaç düzeyde gerçekleştirilmekte. Bunun birlikte Akçakent ve Çiçekdağı kadar meşe ormanının olduğu ilçelerde azda miktarda arıcılık yapılıyor.

Kırşehir da bütün büyükbaş efsanevi varlığı, devlet genelindeki büyükbaş efsanevi varlığının yüzde 1,1’ine denk gelmekte.

Share: