Kayseri bilgelik! Talas’ın Sivrisinekle Mücadelesi Eş Oldu

Talas Belediyesi yoluyla Kayseri’de ilk defa ‘Yerel Yönetimlerde Vektörlerle Savaşım ve Dirim Bilimsel İlaç Uygulamaları (Wals Metodu) Konferansı’ düzenlendi. Konferansta Talas Belediyesinin sivrisineklere cebin biyolojik yöntemle gerçekleştirdiği kalburüstü uğraş uygulamaları özge belediyelerle paylaşıldı.

Meclis Salonundaki konferansa Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile kaza belediyelerinin yanı sıra, Konya, Niğde, Aksaray ve Avanos belediyelerinden temsilciler katıldı. Konferansın açılışında konuşan Talas Şehremaneti Komutan Yardımcısı Koray Esas, sözlerine Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’ın şehir dışındaki programından kontekst katılamadığını belirterek, katılımcılara selamlarını iletti. Esas, konferansla amaçlarının yaz aylarında ortaya çıkan sivrisinekle etkili mücadelelerinde uyguladıkları yöntem ve elde edilen sonuçların hissedar belediyelerde uygulanmasını sağlayarak toprak insanının rahat etmelerini hatırlamak olduğunu söyledi. Köken, “Bizim yaptığımız bu çalışmaları farklı belediyelerin de uygulamasıyla iyicene işlemler olsun istedik. Biyolojik tılsım kullanımının hangi olduğu, elbet yapıldığı için kulaktan biber dolması bilgiler yerine ilmî yöntemleri paylaşalım istedik. Pandemide tarım ve hayvancılığın önemini görmüş olduk. Zımnında akilane zamanda makul amal yaparak doğaya, toprağa sahip çıkmamız ve çevreyi çok henüz tetik korumamız gerektiğini ortaya koymuştur. Tığ üç yıldan bu yana imdi doğayla bacanak, erek zararlılara karşı ilaçlama çalışması yürütüyoruz. Çünkü ekosistemde rastgele canlının tıpkı rolü var amma bire bir popülasyonun artması istenmeyen olaylara el açabiliyor. Bu popülasyonları taharri altına alabilmek amacıyla doğayla bacanak, insana genişlik beş altı engel veren ilaçları yeğleme etmemiz gerekiyor.” dedi. Talas Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Yaşar Bağırgan, şehremaneti adına uyguladıkları ilaçlama yöntemlerini anlatarak, “Üç yıldır uyguladığımız dirim bilimsel ilaçlarla bölgemizde sivrisinek görmedik. Ayrıca cibin tayin cihazı geliştirerek bir parkımızda sineklerin toplanarak namevcut edilmesini sağlıyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Daha bilahare kürsüye gelen Biyolojik Sivrisinek Mücadelesi uzmanı Tuğçe Güleryüz Ercan bile sivrisineklerden geçici hastalıklarla ait bilgiler vererek; “Dünyada tanıdık 3 bin 200 sivrisinek türü var. Vektör olan yani çor haiz ise binin üstünde. Avrupa’dahi 102 soy olduğu bilinmekte ve 60’ı oylumlu vektörlerden. Sivrisinekler dünyada sunu tehlikesi soy yerine geçiyor. Üste Dünya Sağlık Örgütü 100 yılda köpekbalıkları bin 35 kişinin ölümüne sebebiyet verdiğini, sivrisinekler ise bir günde bin 470 kişinin ölümüne posta açabildiğini açıkladı. Bu canlılar ısıtma, batı nil virüsü, dang humması, zika üzere birçok hastalığı taşıyorlar.” şeklinde konuştu.

Konferansın öğleden ahir bölümünde bile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden akademisyen Doç. Dr. M. Mustafa Akıner, istilacı sivrisinek türleri ve savaşım yöntemlerini anlattı.

Programın ikinci günü olan yarın ise sivrisinekle mücadelede düzlük yöntemleri kılgısal kendisine aktarılacak. – KAYSERİ

Share: