Kardeş Evran Külliyesi bağ bozumu güzelliğiyle mest etti

Cömert Evran Külliyesi bağ bozumu güzelliğiyle mest etti

KIRŞEHİR – Dar içi ve sınırlı dışından sene içerisinde binlerce ziyaretçisi olan Ahi Evran-I Iye’nin mezarının vadi aldığı Kırşehir’deki Ahi Evran Külliyesi güz güzelliğiyle sarhoş etti.

Farklı illerden Kırşehir’e mevrut insanlar, Ahi Evran Türbesine giderek yakarış ediyor. Kardeş Evran’ın öğretileri ise 800 yıldır güncelliğini koruyor. Bağ Bozumu mevsimiyle gelişigüzel sararan yapraklar Cömert Evran’ın naaşının bulunduğu türbe çevresinde sarhoş edici tıpkısı kaynak oluştururken Kırşehirliler dahi külliye alanı bölgesinde oturarak vakit geçiriyor.

UNESCO Acun mirası listesinde

Cömert Evran Iye Türbesi ve şehirde yer düzlük Cacabey Medresesi 2015 yılında yapılan çalışmalarla alay malay UNESCO eğreti kültürel mirası listesinde kayran aldı. Kardeş Evran Türbesi, UNESCO’nun Acun Mirası Eğreti Listesi’nde bulunan Türkiye’nin 83 varlığından biri olma özelliğini taşıyor. Ahi Evran, Bizanslı esnaf ve sanatkarlarla rakiplik edebilir kuzuluk lütfetmek, nişane ve mallarının kalitesini müzaheret etmek, üretimi ihtiyaçlar dahilinde fethetmek ve Türk nüfusunun soylu erki özgürlüğünü sağlayarak gerekseme sahiplerine değme çeşit desteği yöneltmek üzere Ahilik Teşkilatı’nı kurmuştu. İl içi ve memleket dışı ziyaretçilerin şehre geldiğinde ziyaretinde bulunduğu geçmiş kayran olan külliye ve içerisinde yer kayran türbe gizemci özelliklerinin yanı sıra günümüzde bile anlatılan öğretilerin yaşanmasıyla güncelliğini koruyor. Külliyenin yetişkin tıpkısı hat olduğunu söyleyen Gökhan Doğan; “Kardeş Evran-ı Iye’nin öğretilerinin benimsenmesi gerekir. Onun öğretileri hayatımızda güncelliğini koruyor. Cömert Evran’ın öğretilerini bilmeli ve hayatımızda da uyguluyor olmalıyız” dedi. İbrahim Akil adlı yurttaş ise Ahi Evran’ın 800 sene önceki yaşantısı ve öğretilerinin halen ayakta ve etken olduğunu belirtti.

Öğretileri kıyamete büyüklüğünde sürecek

Öte yandan Cömert Evran’ın kurduğu esnaf teşkilatlanması ve oluşturulan öğretilerin kıyamete büyüklüğünde süreceğini belirten Toplumsal Bilgiler Öğretmeni Şenol Dönmez; “Ahilik Teşkilatını kuran Kardeş Evran, Itidalli Asya’dan yola imdi. Kurduğu sistemin hayata geçmesinde da bildirme mehabetli benzeri figürdür. Doğruluk, harbilik, doğruluk ve doğruluk perspektifindeki prensiplerinin bile kıyamete büyüklüğünde devam edeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Share: