Kahramanmaraş haberleri | Anavatanı Peru olan meyveyi Ekinözü’nde yetiştirdi

Kahramanmaraş’ın Ekinözü ilçesinde, anavatanı Güney Amerika ülkelerinden Peru olan pepino meyvesi yetiştirme denemeleri kudretli son verdi.

Elbistanlı pedagog Ayşegül Göçer, ilkbaharda bahçesinde sebze katmak amacıyla fide alırken pepino fidesi dikkatini çekti. Göçer, içki şekerini düzenlediği amacıyla diyabetik beslenmede önemli aynı yere erbap olduğu bildik pepinonun Ekinözü ilçesindeki bahçesinde yetişip yetişmeyeceğini ahzetmek istedi. Göçer, ülkemizde genellikle kenar şeridindeki ılıman iklimde yetiştirilen pepino meyvesini fidelerini 1400 rakımlı bahçesinde toprakla buluşturdu. herhangi bir özel hizmet yapmadığı bitkiden semere almayı başaran terbiyeci Ayşegül Göçebe, beher fideden 10 sayı pepino yetiştirdi.

Anavatanı, Türkiye’den 12 bin 500 kilometre uzakta olan pepinoyu Elbistan-Ekinözü bölgesi ile buluşturan Göçebe, “İlkbahar mevsiminde bahçeme göveri fideleri satın alırken, pepino fideleri dikkatimi çekti. Sınama gayeli beş on satın aldım. Biber bitkilerini diktiğim yere bunları de diktim ve hiçbir özel hizmet yapmadım. Iyi aynı şekilde büyüdü. Şu zaman her bir fidede 10 kadar kâr var. Hala çiçek bile açıyor” dedi.

Ekinözü ilçesinin iklim özelliğine dikkati çekici pedagog Ayşegül Göçkün, “Ekinözü ilçesine vabeste Akpınar Mahallesinde aynı bahçemiz var. Bu bölgenin havası ve suyu çokça değişik. Eşimle bu bölgeye peyda gelgel hastanesi ismini verdik. Ekinözü’nde haddinden fazla farklı bitki ve ağaç türlerinin yetiştiğini öğrendim. Nebat yetiştirmeye karşı özel tıpkısı ilgim ve sevgim var. Pepino bitkisinin 1400 rakımda gayet domuzuna yetişmesi, bölgenin akman havası ve iklimin domuzuna geçmesi ile açıklanabilir. Pepino bitkisi, esas adına Cenup Amerika ülkesi olan Peru kökenlidir. Ülkemizde bundan sonra ibik şeridinde ılıman bölgelerde yetişmektedir. Fakat Erzincan ve Malatya’nın bazı bölgelerinde üstelik yetiştiğini öğrendim. Sağlığa faydası oldukça aşkın. Bu nebat haddinden fazla yıllık olup, uğraşı gayeli saksıda eş içinde üstelik bayındır tıpkı şekilde yetişmektedir. artık fideleri çelikten üretilmektedir. Ego da şita mevsiminde sülale içinde saksıda deneyeceğim. Şayet bilimsel manada denemeler yapılır ve domuzuna sonuçlar alınır ise, Ekinözü-Elbistan bölgesi belki de pepino üretim yerlerinden biri haline gelebilir” ifadelerini kullandı. – KAHRAMANMARAŞ

Share: