Ehlihibre gezgin rehberlerinden bakir meslektaşlarına “deneme” aktarımı

Türkiye’yi görüşme eden turistlere, tarihi, kültürel ve tabii güzellikler üzerine elan kalifiye bilgiler aktarılması üzere düzentileme başlatan Nevşehir Rehberler Odası (NERO), mesleği mufassal yıllardır sürdüren rehberlerin tecrübelerini eskimemiş meslektaşlarına aktarması üzere eğitim ve tabir etkinlikleri düzenliyor.

Meslekte üç yılını doldurmamış rehberlerin, ecnebi konuklara gezip gördükleri yerleri sunu gür şekilde anlatabilmelerini sağlamayı amaçlayan NERO eliyle oluşturulan akademide, yıpranmamış rehberlere ücretsiz teori ve ameliye eğitimler veriliyor.

Yaklaşık 10 ay geçmiş kurulan akademinin etkinlikleri kapsamında, bilirkişi rehberlerce Türkiye’nin değişik turizm destinasyonlarında verilen düzlük eğitimleri ile kullanılmamış rehberlerin genişlik ve hikmet dağarcıklarının artırılması hedefleniyor.

NERO Başkanı Özay Itibar, AA muhabirine, NERO’nun izin alanındaki değişik şehirlerde çalışan rehberlerin mesleklerini liyakatli şekilde icra edebilmelerine imkan arz etmek istediklerini belirtti.

Türkiye’nin seçkin yöresinde birbirinden değerli turizm merkezleri bulunduğunu, meslekte kullanılmamış olan rehberlerin yekpare mekanlarla ilişik bilgelik sahibi olması gerektiğini dile getiren Onur, şunları kaydetti:

“Amacımız, mesleğe bakir başlamış rehberleri görmüş geçirmiş rehberlerle eşit seviyeye vermek. NERO Yüksekokul seminer ve vadi eğitimleri bitmeme edecek. Meslekte teoriler, pratiğe döküldüğünde farklılık olabiliyor. Bilgi var ama bittabi anlatacağını bilmeyebiliyor, biz yöntem öğretiyoruz. Bütün vurguladık, açkı bilmeyen delil olamaz. Ülkemize mevrut misafirlerin evvel gördüğü eşhas rehberlerdir. Rehberlerin, konuklarına sunma ferah şekilde anlatması ve vatanını yeryüzü adamakıllı şekilde baziçe etmesi gerekiyor. Biz birlikte bunun çabası içindeyiz.”

Meslekte 30 yılı geride bırakan aç gezici rehberi Mustafa Uysun üstelik parçalanmamış rehberlerin gelişigüzel gezdiği turistlere bilgelik aktarabilmek üzere ehliyetli birikime cemaat olması gerektiğini vurguladı.

Bilginin paylaşılmasının güzellikler ortaya çıkardığını tabir eden Uysun, “Okullarda birçok eğitim veriliyor ama sahadaki yeryüzü büyük olay bilgileri ferah ferah aktarabilmek. Gezdirdiğiniz misafirlere biraz saat içinde bilcümle bilgileri aktarmanız gerekiyor. İnsanlar burada donanımlı rehberlerle gezdiğinde dönüşü olumlu yansıyacaktır. Günümüzde bilgiye baliğ olmak çokça görgüsüz hale gelirken karmaşa de karşımıza artık. Meslekte mümessil olanların bilgilerinden müstefit olmak bakir rüfeka üzere yarayışlı olacak.” dedi.

Mesleğe yıpranmamış başlayan rehberlerden Süleyman Alın Yazısı ise 2023 turizm sezonu itibarıyla evvel gruplarını ağırlamaya başlayacağını belirtti.

Kapadokya’nın kebir turistik merkezlerinden Tokalı Kilisesi’ndeki düzlük eğitimlerine katıldığını kaydeden Alın Yazısı, “Çocukluk hayalim olan Kapadokya’bile seyyah rehberliği düzenlemek adına rehberliğe başlıyorum. İkonografi degaje benzeri düzlük. Bizans ikonografisini anlayabilmek kıymetli. Göreme beldesinde benzeri kilisede bu eğitimi ahzetmek haddinden fazla majör. İkonografiyi bilmeyen Kapadokya’dahi kösemenlik yapamaz. Etkinliğin büyük kıymeti uzmanlaşmış kişileri itaat etmek.” diye konuştu.

Meslekte geçmiş yılını geride bırakan Hatice Işkilli ise eğitimi, kendilerini yükseltmek ve bilgileri revize etmek yerine muhteşem bulduğunu dile getirerek, “Bölgemiz ekin açısından çok ensesi kalın tıpkı düz. NERO sayesinde yeni bilgiler alıyoruz. Misafirlerimize Türkiye’yi daha gani anlatabilmemiz üzere yararlı olduğunu düşünüyorum. Bu kapsamda, Konya, Kayseri gezimiz oldu. Mufassal yıllardır meslekte meydan düz arkadaşların da bilmediği vadilerde gidiş etkinliklerine katıldık. Bu çalışmalar bize hem coşku katıyor hem üstelik mesleğe olan aşkımızı artırıyor.” ifadesini kullandı.

Share: