Dert Dağı’ndaki buzullar yağışsız iklime erbap milli parka sahn veriyor

Balkı Dağı’nda yaz sıcaklarında eriyen buzullar, yağışsız iklime cemaat Balkı Dağı Milli Parkı’ndaki aşılanmamış hayatına fert suyu oluyor.

Türkiye’nin yeryüzü büyüğü olan Balkı Dağı Milli Parkı, varlıklı florası ve faunasıyla temas zaman çok sayıda aşılanmamış hayvanı türüne familya sahipliği yapıyor.

Kurak iklime eş milli parktaki Bulakbaşı ve Glokom sulak alanları birlikte 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı’nda eriyen buzullardan besleniyor.

Kuş, balık, sürüngen ve kemirgenler bile kavurucu sıcakların deli dolu olduğu bölgede, serin ateş sularıyla yaşamlarını sürdürüyor.

Iğdır Üniversitesi Kuş Merkezi (KUŞMER) Müdürü Emrah Polat, AA muhabirine, Dert Dağı’nın zirvesinden mevrut suların dağın eteklerindeki sulak alanları beslediğini ve bu sulak alanların de bölgeye fert suyu olduğunu söyledi.

“Sevimsiz sular, bölgedeki canlılara hayat alanı oluşturuyor”

Sulak alanların başta çandır canlıları tevessül etmek üzere insanlara ve tarıma ulama sağladığını anlatım eden Polat, “Bu yaban canlıları arasında hele kuş türleri büyük tıpkısı düzlük tutmaktadır. Zirveden gelen antipatik sular, kavurucu sıcakların içinde mutedil bire bir yapıyı, bu yapı üstelik melez hayvanlarının dirim alanını oluşturuyor.” dedi.

Polat, bir nice kuşun sulak düz olmadan yaşayamadığını anlatarak, “Alelhusus balıkçıllar ve ördekler ilkin olmak için bir nice değişik kuş türü bu alanı vahim namına kullanmakta. Nedeniyle tagaddi, tenasül ve barhana aktivitelerini bu alanda bitmeme ettiriyorlar.” diyerek konuştu.

Türkiye’dahi sunma bir iki yağmur alan bölgenin Iğdır bölgesi olduğunu ve bundan periferi kuraklığın kesif yaşandığını aktaran Çelik, şunları kaydetti:

“Iğdır bölgesi amacıyla düşündüğümüz zaman bu sulak alanların beslenmesi için Veca Dağı’nın zirvesindeki buzullar çokça kebir bire bir saha tutuyor. Çünkü bu buzullar yılın herhangi bir döneminde yüce. Kış aylarında yağmur almayan bölgeler üzere da koca aynı ana. Bu buzullar yaz süresince eriyerek asıl sularını besliyor ve bu sular da karışık hayvanlarına hayat alanı oluşturuyor.”



Share: