Curcunalı Malatya Şubesi’nden ‘Promosyon’ Eylemi: “Ücretlerimiz Üzerinden Bankaların Elde Ettiği Kârdan Payımızı İstiyoruz”

Afiyet ve Toplumsal Bakım Emekçileri Sendikası (PATIRTILI) Malatya Şubesi, İnönü Üniversitesi Rektörlüğü’nün özendirme ihalesini emanet başı 24 bin 500 TL karşılığında bire bir amme bankasına vermesini protesto etti. SES Malatya Şubesi Finansal Sekreteri Dirayetli Söylemez, “Emeğimizin üzerinden rastgele kim nemalanıyor ve karına kar katıyorsa biz bile kazandırdığımızın karşılığında hakkımız olanı istemekten köylü durmayacağız. Ücretlerimiz üzerinden bankaların elde ettiği kardan payımızı istiyoruz” dedi.

SES Malatya Şubesi üyeleri, bugün Turgut Özal Tababet Merkezi Başhekimlik binası önünde toplandı ve banka promosyonlarıyla ilişik basın açıklaması yaptı.

“SATIN AHIZ GÜCÜNDE CİDDİ ORANDA GERİLEME VAR”

SES Malatya Şubesi Finansal Sekreteri Maharetli Söylemez, “Ülkemizde sonuç yıllarda artan para şişkinliği oranı, yaşanan soylu erki kriz ortamı zımnında keyif ve içtimai bakım emekçilerinin satın alma gücünde alçak oranda depresyon yaşanmıştır. Haziran 2021 öncesi birçok ilde 3-5 yıllığına imzalanan banka özendirme sözleşmeleri kurumlar vasıtasıyla düzeltilmiş edilerek baştan ihaleler yapılmakta, bakir dönemde yapılan banka teşvik sözleşmelerinde bu ölçü 30-40 bin TL’ye kadar çıkmaktadır. Özellikle 2021 yılı ve öncesinde özendirme anlaşması yapılan iş yerlerinde müteharrik emekçiler bunaltıcı adalet kaybına tutulmuş bulunmaktadır” dedi.

“BANKALARIN ELDE ETTİĞİ KARDAN PAYIMIZI İSTİYORUZ”

Söylemez, açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Enflasyonla repo arasında açılan aşıramento, bankaları karlılık rekoruna akıllıcasına koştururken işçi ve emekçiler, aldıkları ücretlerle ‘ayı lacerem çıkarabilirim’ diye niteleyerek kuruş hesabı yapıyor, semere de alamıyor, çocuğunu tam ve dengeli besleyemiyor; cıvıltı, su faturalarını ödeyemiyor, karabasanlar görüyor, intiharın eşiğinden dönüyor ya birlikte intihar ediyor. Bizler, emekçiler her geçen devir henüz birlikte yoksullaşırken, ücretlerimiz pahalılık karşısında ayrımsız kandil gibi erirken izleyici olmayacağız tabii. Emeğimizin üzerinden rastgele ki nemalanıyor ve karına kar katıyorsa tığ bile kazandırdığımızın karşılığında hakkımız olanı istemekten vurdumduymaz durmayacağız. Bankaların küsurat bu devasa karlarında, işçi ve emekçilerin kendilerine yatırılan maaş ve seçme türlü ücretlerinin değerlendirilmesi bile etkilidir. Ücretlerimiz üzerinden bankaların elde ettiği kardan payımızı istiyoruz.

“MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

26 Eylül’de İnönü Üniversitesi Rektörlüğü’nde gerçekleştirilen vezneci promosyon ihalesine toplamda beş vezneci kümeli olup, verdikleri miktarlar emekçilerin beklentilerini ve taleplerini karşılamaktan uzaktır. Verdikleri tekliflere bakıldığında, bankaların kendi aralarında anlaşarak ihaleye katıldıkları görülmektedir. en üst Umum Bankası, 24 bin 500 ile ihaleyi almıştır. PATIRTILI Malatya Şubesi namına, rasatçı kendisine paydaşlık sağladık, sözleşmenin maddelerine ve miktarına itiraz ettik. Ama Rektörlük namına katılan Genel Yazman, gurur yerine değil da vezneci adına paydaşlık sağlamış gibiydi. Çıkışlı sendika temsilcisi ise hiçbir şekilde hezel hakkı kullanmamış, itiraz hakkını değerlendirmemiştir. Biz, Sağlık Emekçileri Sendikası namına kamu emekçilerin lehine olacak şekilde teşvik kesim ihalesinin yeniden düzenlemesi üzere alay malay savaşım etmeye bitmeme edeceğiz.”

Söylemez, sonuna kadar haklarını arayacaklarını rapor ederek, “Buradan tıpkı posta elan Rektörlük’e ve yetkililere sesleniyoruz. Eğer bankalar karşısında elinizin vurgun olduğunu düşünüyorsanız biz emekçiler buradayız. Tek şekilde bankalar karşısında elinizin cılız olduğunu düşünmeyin. Namevcut, eğer siz bile bu yapılanların tıpkısı parçası görünmek istiyorsanız yine size mesajınız şudur kim biz emekçiler buradayız. Taleplerimizi dile getirmeye, hakkımız olanı almak için uğraş etmeye bitmeme edeceğiz” dedi.



Share: