Çankırı haberi… Üniversite öğrencilerine Çankırı’nın kültürü ve tarihi değerleri anlatıldı

Çankırı Karatekin Üniversitesi öğrencileri düzenlenen konferansta Çankırı’nın tarihini ve kültürünü öğrendi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Eş Dersler Koordinatörlüğü yoluyla üniversiteye bakir başlayan ve değişik kültürlerden tıpkı araya mevrut millî ve uluslararası öğrencilere Çankırı şehri, tarihi, kültürü ve değerlerinin yansıtıldığı “Çankırı Kültürü ve Tarihi Konferansı” düzenlendi. Ülfet Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Odabaş, Kuma Dersler Koordinatörü Prof. Dr. Mahmur Çiçeği Yüksektepe Ataol, Türk Anneler Derneği Çankırı Büro Başkanı Songül Astarlıoğlu ve yöneticileri, Çankırı Yaren Ekibinin eşleri, Çankırı eşrafından esnaflar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansta önce namına Eş Dersler Koordinatörü Prof. Dr. Mahmur Çiçeği Yüksektepe Ataol, öğrencilere koordinatörlük, ortak dersler, tümce işleyişi için bilgi verdi.

Çankırı’nın koca tıpkısı tarihe ehil olduğunu nâkil Prof. Dr. Çiğdem Yüksektepe Ataol, “Darülfünun namına hedefimiz bilinçli, birinci sınıf ve nitelikli öğrenciler yetiştirmektir. Sizler sair üniversitelerden mezun olacak öğrencilerden değişik olmalısınız. Sizin için oluşturduğumuz ders listesinde yetkinliklerinizi geliştirebileceğiniz, kültürünüzü öğreneceğiniz, mesleki becerileriniz dışında değişik beceriler kazanacağınız berenarı varlıklı bir ibret havuzumuz var. Mektepli merkezli bire bir üniversite kendisine sizlere yarayışlı olacağını düşündüğümüz dersleri sizler amacıyla planlıyoruz, uyguluyoruz ve kontrollerini yapıyoruz. 2022-2023 terbiye tedris yılı güz döneminde öğrencilerimizin derslere okkalı ilgisi ve akıllıcasına ders seçimleri bizleri çok bahtiyar etti. Hedeflediğimiz şuurlu ve donanımlı öğrenci profilini yetiştirdiğimizi bürümek bizleri çokça mutlu ediyor. Eş Dersler Koordinatörlüğümüze seçme aşamada verdiği destekler ve bizlere sağladığı serbest say alanı için Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Harun Çiftçi’ye, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hüseyin Odabaş’a, altın akademisyen arkadaşlarıma, düzenlediğimiz konferansa gösterdikleri alçak bent amacıyla öğrencilerimize, Türk Anneler Derneği Çankırı Idarehane Başkanına, Dernek üyelerine ve Yaren eşlerine teşekkür ederim” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Çankırı Karatekin Üniversitesi Ortak Dersler Koordinatörlüğü Ecnebi Diller Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Rabia Aksoy Arıkan, Çankırı ve Çankırı Yaran kültürünü tanıtımını görsellerle anlatan iki ayrı banak yaptı. Dr. Rabia Aksoy Arıkan anlatımında, ÇAKÜ’ye kullanılmamış katılan öğrencilere zat ev kültüründen yola çıkarak ve örnekler vererek bilgilendirmelerde bulundu. Öğrencilere kendilerini ve kültürü uzaklarda değil, kendi can suyunda bulmaları gerektiğini söyleyen Arıkan, arayış zarfında olan nesillerle, kültürü her daim işlek ve yaşatan nesilleri aynı araya getirmenin önemine aksan yaptı. Her şeye karşın olması gerektiği kadar davranan, özünden karşılık vermeyen, herif olan ve adam kalma mücadelesi veren insanlara olan ihtiyacın geleneksel kültürümüzde var olduğunun altını çizen Dr. Rabia Arıkan, arz güzel öğretileri sunma iyice yaşantıları içeren eş kültürünün içtimai kültürle, sonrasında ise yetişek ve akademik kültürle tıpkısı araya geldiği, uygarlık kültürüne yardım sunan halkalar birliği olduğunun önemini dile getirdi.

“Aktif kültürün eğitime aktarılması yolunda, bağlanmış sıfır kültürün kalıcılığını keşfetmek gerekir” ifadelerine saha veren Arıkan, “Okuyan nesille, hareketli, pratik eden, yönlendiren neslin kültürle buluştuğu bu kabil tanıtım içeren konferanslarla sık sık tıpkısı araya gelmeliyiz. Duruşuyla, bakışıyla, tavrıyla kültürünü yansıtan, kıvrak ve kültürel değerlerinden ödün vermeyen tanınmayan kültür elçilerinin onore edilmesinin ve desteklenmesinin insanlığı kurtaracak formül olduğunu düşünüyorum. Dünyayı henüz iyice arkaç getiren, ailelerimizden aldığımız evire çevire değerlerimizin bilcümle örneği ve taşıyıcısı koyulmak, daim olmak ve keyiflendirmek arz iri dileğimizdir. Ant hangi devir, insanlar hangi insanlar olursa olsun bizler olması gerektiği üzere davranmalı, olması gerekeni sürekli yapmalıyız. Bizlere kişi edilen ve ekin miraslarına umarım layık oluruz ve mahcup olmayız” şeklinde konuştu.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Odabaş ise günümüz sayısal çağının sayılamayacak kadar faydalarının beraberinde etkili kültürü, geçmişi, anadan görme değerleri üstelik unutturduğunun tıpkısı geçek olduğunu belirterek, “Elbette teknolojiyi kullanacağız ama geçmişimizi, somut sıfır kültürel değerlerimizi da unutmayacağız ve yaşatmaya çalışacağız. Zaman çocuklarımızın tabletlerden, internetten izlediği hangi olduğunu çokta bilmediğimiz içeriklerin aksine, benim amacıyla dedemin tıpkı dizinde benim, bir dizinde ağabeyimin oturup dinlediğimiz masalların tadı de değeri de tabiatıyla aynı başkaydı. Bu anlamda zaman yapılan bu konferans haddinden fazla değerliydi. Emeği sabık himmet arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Konferansın bitiminde katkılarından yağlık Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Odabaş ve Ortak Dersler Koordinatörü Prof. Dr. Çiğdem Yüksektepe Ataol’a Öğr. Gör. Dr. Rabia Aksoy Arıkan eliyle Çankırılı Yaren eşlerinin işledikleri Yaren İşleme Kumaşı ikram edildi. Antrparantez, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Odabaş ve Prof. Dr. Çiğdem Yüksektepe Ataol aracılığıyla konferansın konuşmacısı Dr. Rabia Aksoy Arıkan ve Türk Anneler Derneği Çankırı Ofis Başkanı Songül Astarlıoğlu’na ve başka misafirlere türlü bergüzar takdimleri gerçekleştirildi. Konferansın son bölümünde Çankırı esnafının katkılarıyla, konferansa katılan öğrencilere kura ile Çankırı Kültürünü yansıtan mütenevvi hediyeler verildi. – ÇANKIRI

Share: