Bendegül sarıklı, hayalini kurduğu “Aritmetik Evi”nde çalışıyor

Aydın’de ortaokul öğretmeni Bendegül Uyaroğlu, kuruluşunda görev aldığı Ulu Kuşçu Hesap Evi ve Köy Yaşam Merkezi’nde öğrencilerle hem spor yapıyor hem matematiği öğretiyor.

Kuşadası ilçesindeki Soğucak Ortaokulu’nda öğrencilerine parkur ve zeka oyunları eşliğinde hesap dersleri vermesi nedeniyle haberlere laf olan ayrıca ayak topu hakemliği birlikte işleyen Bendegül Uyaroğlu, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün Yenipazar ilçesindeki Mehabetli Kuşçu Matematik Evi ve Karye Yaşam Merkezi Projesi’nde görevlendirildi. Uyaroğlu, merkezin inşası sürecine katıldı.

Yaklaşık 3 kamer süren çalışmayla amade kuzuluk getirilen Mürtefi Kuşçu Aritmetik Evi ve Köy Yaşam Merkezi, 7 Kasım’bile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı açım töreninde 2 bin köy dirim merkeziyle hizmete girdi.

Merkezde çocukların matematikle spor yarışmaları yaptığı parkur, 8. ve 9. yüzyıllarda muammer matematik, gök bilimi ve coğrafya üstüne çalışmış Harizmi’nin adının taşıyan, sebze ve meyvelerin yetiştirildiği bostan de bulunuyor.

Bendegül Uyaroğlu, dershane öğretmeni Begüm Balkan ile çevredeki okullardan merkeze mevrut çocuklara, oyunlarla hesap öğretiyor.

“Bahçede matematik öğretmek seçme zaman hayalimdi”

Bendegül Uyaroğlu, okulları dönüşümlü olarak merkezde ağırladıklarını belirtti.

Çocuklara oyunlarla hesap anlattıklarını ifade fail Uyaroğlu, şöyle konuştu:

“Matematiğe karşı ülkemizde bire bir peşin fikir var. Bakanlığımızın ‘aritmetik seferberliği’ adı altında çalışması var. Bu da bize umut oldu. Böyle balaban bahçeli yerde matematik öğretmek gelişigüzel antlaşma hayalimdi. Projeden bahsettiler. Ego de bu projenin bildirme altından sunu üstüne kayran almak istedim. İki ay boyunca gönüllü adına burada çalıştım.”

Öğrencilere matematiği sevdirdiklerini nâkil Uyaroğlu, şöyle konuştu:

“Öğrenciler buraya geldiğinde matematiğe cebin inanılmaz ön yargılı oluyorlar. ‘Yine matematik, tekrar mi soru çözeceğiz’ üzere şeyler söylüyorlar ama burada öğrenci, eğlendiği ve baziçe oynadığı üzere matematikten uzaklaşmıyor. Buraya civar yargıyla mevrut mektepli buradan geçmek istemiyor. ‘Gitmeyelim, burada kalalım imdi soru sorun’ diyorlar. Bizim dahi amacımız buydu. Matematiğin print olduğu algısını yıkmak istiyorduk. Bence bunu başardık.”

Bahçeye hayvanat için de yuva yaptıklarını nâkil Uyaroğlu, öğrencilere doğanın içindeki matematiği öğretmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Karacaören Ortaokulu öğrencilerinden Nurettin Ateşli, ikinci nöbet geldiğini belirterek, “Burada gelişigüzel şeyin matematikle olması çok iyicene. Hem hesap öğreniyoruz hem spor yapıyoruz.” diyerek konuştu.

Aynı okuldan Flaş Yalçınkaya de spor yarışmaları yaparken aynı yandan bile matematik sorusu çözmenin çok coşkulu olduğunu ifade etti.

Share: