Adıyaman’da hayırseverlerin kurduğu otağ kentte 900 depremzede barınıyor

ABDULLAH SÖYLEMEZ/CÜNEYT ÇELİK – Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çokça etkilenen illerden Adıyaman’da, hayırseverlerin desteğiyle kurulan deri site yaklaşık 900 kişiye ısıdam yuva oluyor.

“Asrın felaketi” yerine nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerde sunma haddinden fazla hasar gören illerden biri birlikte Adıyaman oldu.

Yaraların sarılmasına devam edilen kentte, sakat akarsu işleri mevkisinde, sakat Rize mebus Abdulkadir Bilgili, Demokrasi ve Ilişki Vakfı, Niğde Belediyesi ile hayırseverlerin desteğiyle çadır site oluşturuldu.

Üzeri bilcümle halinde ve içerisi paravan odalar şeklinde kurulan keçe kentte, depremzedelerin bayındır etmesi amacıyla parçalanmamış imkanlar seferber ediliyor.

Burada çamaşırhane, beyaban hastanesi, duraksız abdesthane ve banyolar, eczane ve kollar amacıyla oluşturulan oyun alanlarıyla depremzedelerin her makule ihtiyacı giderilmeye çalışılıyor.

Organizatör firmanın yetkilisi Itır Aydınlık, AA muhabirine, depremi öğrendikten sonradan depremzedelere ısıdam barınma ortamı sunmak için proje geliştirdiklerini söyledi.

“Burası tıpkı çekicilik merkezi oldu”

Projeyi, Demokratlık ve Bağlantı Vakfı, eski milletvekili Abdulkadir Anaç ile paylaştıklarını ve onlardan bindi aldıklarını belirten Aydınlık, “Çadırı dayamak amacıyla bütçemize destekleyici olanlar oldu. Burası tıpkı çekim merkezi olduğu için Niğde Belediyesi ve bazen belediyeler bindi verdi. Niğde Belediyesi çamaşırlık ile canlı abdesthane ve banyolar gönderdi. Burada tahminî 900 depremzede barınıyor. Isıdam ortamları, aymazlık tulumları, yunak akarsu torbaları ve çocukların baziçe alanları mevcut bir toprak.” dedi.

Çadır kentin değişik bölmeler şeklinde yapıldığını anlatan Ziyalı, paravan odaların ise hamam olması üzere yerden faziletli olduğunu ve ahşap zeminle kaplandığını anlattı.

Işıklı, şunları kaydetti:

“Çadırda halıfleks ve üstüne 3 bitirme serdiğimiz kilimlerimiz var. Basar şeklinde olmasının insanlara kemaliafiyet katacağı inancındaydık. Dışarıdan mevrut insanlarla gelişigüzel burada seçme aktarılma 2 bin 500 sevimli yemek yiyor. 30 yataklı benzeri badiye hastanemiz var. Eczane ve eczane deposu bulunuyor. Burada tahminî 200 odamız var. Gerçekten ve balaban ailelere göre odalar var. Hijyene çokça ehemmiyet veriyoruz ve 4 günde tıpkısı nevresimler değiştiriliyor. Tığ insanları mutlu etmek üzere buradayız. İnsanların gülümsediğini ve bayındır ettiğini gidermek bizi çok bahtiyar ediyor.”

“Onların derdi bizim derdimiz”

Çadırdaki hastanede gönüllü müteharrik hekim Ahmet Ergüden ise Konya’dan gelerek depremzedelere apotr olmaya çalıştıklarını rapor etti.

Hasta olan depremzedeleri tedavi ettiklerini nâkil Ergüden, “Buraya reçete, mama ve bala oyuncağına varıncaya kadar hayırseverlerce seçme makule gereç gönderilmiş. Enjeksiyonumuz, serumumuz ve temas makule ilacımız var. Aynı kamyon tıbbi malzeme ve serumu hastaneye gönderdik. Halkın derdine merhem olmaya, hastalığına ilaç olmaya çalışıyoruz. Fahri geldiğimiz üzere hiçbir şeyden şikayetçi değiliz. Onların derdi bizim derdimiz, coşkunluk geçirdiler. Tığ onların hallerini anlıyoruz, kendimizi onların hesabına koyup duygudaşlık yapıyoruz.” diyerek konuştu.

Share: