İç Anadolu’dan depremzedelere yardımlar sürüyor

Kırşehir, Niğde, Yozgat, Kayseri ve Nevşehir’den depremzedelere yardımlar bitmeme ediyor.

Kırşehir Halk Eğitim Bilimi Merkezi kursiyerleri ve mahir öğreticileri, sarsıntı bölgesine yetmek için uyku tulumu dikimine başladı.

İki zaman süreyle dikilecek 120 uyku tulumu AFAD tarafından depremden etkilenen illere gönderilecek.

İl Milli Yetişek Müdürü Dokuz Canlı Alpaslan, Ahali Eğitim Merkezi’nde uyku tulumu çaltı kursiyerler ve kankızıl öğreticileri müzakere etti.

Kırşehir Belediyesi dahi hareket bölgesinde belirlenen ihtiyaçlar için Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesine 4 personel ile arazöz ve şişko vesile gönderdi.

Kırşehir Kardeş Evran Üniversitesi ise Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesindeki Binevler ve Aksu mahallelerinde oluşturduğu çerge kentte kurduğu anaokulu sayısını 3’e çıkardı.

Anaokullarında dönüşümlü görev eden ekipler, çevreden gelen çocuklara rehabilitasyon desteği da vererek türlü etkinlikler düzenliyor.

Niğde

Niğde’üstelik il ve belediye koordinesinde başlatılan müzaheret kampanyaları kapsamında bölgeye haddinden fazla sayıda ayni arkalama ile iş makinesi, şalter, ekipman ve personel desteği sağlandı.

Bu kapsamda, 292 tır muhtelif gıda, 24 tır kazımak, 28 tır odun ve kömür, 13 tır soba ve ısıtıcı, 29 tır hijyen malzemesi, 5 tır battaniye, aynı tır tekerlekli koltuk, 3 tır merhem ve sağlık malzemesi, 89 konteyner, 83,5 titrem hayvan yemi bölgeye ulaştırıldı.

Bölgede 1867 personel, 17 paletli ekskavatör, 9 tır, 4 vinç, 75 kamyon ve kamyonet, 10 kazıcı ve yükleyici, 3 çöp ara bulucu, 30 jeneratör, 103 minibüs, 4 itfaiye aracı, 12 toprak aracı, vidanjör, 47 otobüs, 15 ambulans, 3 UMKE ara bulucu, 140 binek anahtar, 17 taharri kurtarıcı, 4 motosiklet, 16 gezici banyo ve tuvalet, 22 cenaze uzlaştırıcı, 4 lokanta, 5 devriye ara bulucu, 2 dinlenme kampı trayler, 17 arazöz ile kıran bölgesinde mücahede yürütülüyor.

Öte yandan kentteki hastanelerde, esenlik hizmeti verilen 1320 depremzeden 1272’si taburcu edildi, 48’inin tedavisi sürüyor.

Ayrıca kentte mevrut hep 9156 depremzedenin 2749’u amme misafirhanelerinde, yurtlarda, otel ve apartlarda, 6407 dirilik ise zat evlerinde yahut akrabalarının beraberinde kalıyor.

Yozgat

Depremin olduğu günden itibaren, bölgeye yardımlarını sürdüren Yozgat Belediyesi, kente mevrut depremzedeler amacıyla Oran Çalak Spor Salonu’nda sosyal market kurdu.

Markette, depremzedelerin besin, giysi ve ara sıra ocak gereçleri ihtiyaçları karşılanıyor.

Akdağmadeni Belediyesi dahi Martir Mehmet Güzel Parkı altında oluşturduğu market ile depremzedelerin üst, hijyen malzemeleri, aile eşyaları ve türlü ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlıyor.

Kayseri

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, AFAD gelişim birliğinde Kahramanmaraş’taki taşımalık kentte ateş parçası mutfak kurdu. Yemek dağıtımında da görev kayran ekipler, Karacasu eğreti konaklama merkezindeki taşımalık kentte de mobilize aş damı oluşturdu.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Kayseri Mesleksel Eğitim ve Kültür AŞ’nin (KAYMEK) “İyilik örün” sloganıyla başlattığı kampanya kapsamında gönüllü kadınların ihtiyaç sahibi vatandaşlar için ördüğü 1300 atkı ve bere birlikte hareket bölgesine gönderildi.

Öte yandan Melikgazi Belediyesi, Kahramanmaraş’taki oba kente baziçe parkı kurdu.

Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, parkı kullanan depremzede çocukların, yaşadıkları travmayı atlatmalarına destek olmayı amaçladıklarını kaydetti.

Palancıoğlu, “Dallar için oyunun iyileştirici gücü olduğunu biliyoruz. Bazı bölgelere oyun parkı kurmaya bitmeme ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Nevşehir

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) öğrencileri ve akademisyenleri, Kahramanmaraş’ta depremzedelere bindi için fahri faaliyetlere katılıyor.

Depremin arkası sıra başlatılan müzaheret seferberliğine gelmek için Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesine mecbur Çiğli köyüne giden fahri mektepli ve akademisyenler, çadır kurma, ısınma ve aydınlatma kabilinden gereksinimleri keşfetmek üzere çalışıyor.

Çadır kurulan alanların su ihtiyacının karşılanması amacıyla yakınlardaki kuyulara subasar kuran NEVÜ gönüllüleri, Kızılay ev AFAD tarafından hazırlanan yemeklerin dağıtımına dahi bindi veriyor.

Gönüllü grup, gerekseme duyulduğu sürece bölgedeki çalışmalarda yer alacak.

Share: