Türkiye-Azerbaycan diplomatik ilişkilerinin 30. yılı: Azerbaycan Büyükelçiliğinden tebrik mesajı

Ahi ülke Azerbaycan ile diplomatik ilişkilerin 30. yılı kutlanıyor.

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçiliği, bir tebrik mesajı yayımladı. Mesajda, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin tarihinin asırlar öncesine dayandığı belirtilerek “Farklı devletlere cemaat olmasına rağmen print zamanlarda halis kardeşini desteklemekten vazgeçmeyen halklarımızın bağlılığı yüzyılların sınavından geçmiştir. 1915’te Çanakkale’de kardeşleri ile beraber martir olan Azerbaycanlı askerler, 1918’de Kafkas İslam Ordusunun bağımsız milletvekili Azerbaycan Cumhuriyeti üzere canından geçen yiğitleri halklarımızın kalbinde ebedi yerine yaşamaktadırlar.” değerlendirmesi yapıldı.

Bağımsızlığını baştan kazandığı 1991’de Azerbaycan’ı tanıyan ilk devletin Türkiye olduğu ve Bakü ile Ankara arasında 14 Eş 1992’de diplomatik ilişkilerin kurulduğu hatırlatılan mesaja şöyle devam edildi:

– Ülkelerimiz arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasını arkasından devletlerimiz ve halklarımızın ilişkileri hep alanlarda hızlı bir yükselişle gelişmeye başlamıştır. Celil Önder Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün ‘Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir’ ve Azerbaycan halkının Millî Lideri Haydar Aliyev‘in ‘Tek millet, iki devlet’ fikirlerine raci Azerbaycan-Türkiye ilişkileri, düet ve uluslararası platformlarda yer erdemli seviyesine ulaşarak dünyada eşi aynı namevcut beraberlik örneği sergilemektedir.

Türk halkının, bağımsızlığını kazandıktan sonradan güçlü tıpkı süreçten sabık ve topraklarının yüzdelik 20’si işgal edilen Azerbaycan’dan desteğini esirgemediğine vurgu yapılan mesajda, şunları kaydedildi:

– 27 Eylül 2020’de başlayan 44 günlük Vatan Savaşı’nda üstelik sili kardeşi ile tesanüt halinde olmuştur. Cumhurbaşkanları İlham Aliyev ve Recep Tayyip Erdoğan‘ın 2021’de Azerbaycan’ın firez başkenti Şuşa’bile imzaladığı Şuşa Beyannamesi ile mühim müttefikliğe evrilen Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin 30. yıl dönümünün yakınlarında aynı gururla kutlandığı bu tarihte halklarımıza barış, muvazene, refah ve kardeşliğimizin daima olmasını diliyoruz.

Share: