2023 Yılı Bütçesi TBMM Tasrif ve Bütçe Komisyonunda

TBMM Traksiyon ve Bütçe Komisyonunda, 2023 Yılı Merkezi Idare Bütçe Kanunu Teklifi ve 2021 Yılı Merkezi Dümen Stabil Hesap Kanunu Teklifi’nin geneli ile Sayıştay raporları üzerinde görüşmeler sürüyor.

Görüşmelerde, CHP Grubu yerine bayram alan Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, bütçelerin elden ayrımsız hukuk metni olmadığını, ayrımsız zamanda bir ekonomi politikası aracı olduğunu söyledi.

Bütçenin, soylu erki göstergelere etkisinin ne olacağının hesaplanması ve buna bakarak şekillendirilmesi gerektiğini dile getiren Şener, “5 yıldır süren tıpkı konuşu kriz var, hakeza benzeri ortamda 2023 bütçesini hazırlıyoruz. Bu bütçeyi hazırlarken dahi 2023’te ekonomiye etkilerini gözden eylemek lazım.” dedi.

Son iki yılda Türkiye’de gelir dağılımının bozulduğunu savunan Şener, “Bağan gelir gruplarının henüz de yoksullaştığı, ölçülü sınıfın eridiği tıpkısı dönüş var. 2023 bütçesinin bağan dirimsel gruplarını, ılımlı sınıfı elan de mağdur fail, dirimlik dağılımını daha bile bozan aynı nitelikte müstahzar olması yanlıştır. Bu yanlışın özünde hükümetin süfli yukarı aynı yıldır uyguladığı ekonomik kabil var. 2023 bütçesi göründüğü şekliyle Türkiye’deki sağlık dağılımını henüz da inatçı etkileyecek bir bütçedir; en oylumlu noktası bu.” değerlendirmesinde bulundu.

Şener, “iktidarın izlediği ekonomi politikası karışık olduğu amacıyla” hep artırım araçlarının para şişkinliği karşısında eridiğini iddia etti.

“Bütçe halktan sökel”

HDP Diyarbakır Saylav Garo Paylan ise 2023 bütçesinin kamu tercihleriyle “acımasız ve adaletsiz” olduğunu istikbal sürdü.

“Bütçenin sunu iri bakanlığının nema” olduğunu söyleyen Paylan, “Bakın ‘nema bakanlığına 565 milyar liralık gider yapacağım’ diyor Sayın Reisicumhur Yardımcısı. Sayın Reisicumhur Yardımcısı, bu tabiri bilirsiniz: Turpun büyüğü nerede? Heybede. Bu faizi örtmüşler, gizlemişler. Kur garantili mevduatla yoksulun vergisini zengine ödemesinin adı nedir? Bu hükumete göre bunun adı repo değilmiş.” diye niteleyerek konuştu.

Türkiye’de her 3 çalışandan 2’sinin minimum sevap veya civarında aylık aldığını kaydeden Paylan, “Bu bütçe yandaş bütçesidir, yüzde 1’in bütçesidir; bu bütçe halktan kopuktur, bu açıdan bu ülkenin mümin vekilleri bu bütçe tercihlerini değiştirmelidir.” ifadesini kullandı.

İYİ Fırka Erzurum Mebus Naci Cinisli birlikte bu bütçeyle “milletin cebindeki 3 kuruşun peşine düşüldüğünü” savundu.

Cinisli, “Bu bütçe, enflasyonla şişkin, gelirleri zalimce faizcilere dökme aynı seçim finansmanı bütçesidir. Enflasyon vergisini YANLIŞSIZ Fırka iktidarı sevdi. Bu enflasyonla oluşan güvenilmez erdemli bilvasıta vergilerle ister bütçeler gerekse de anlıyoruz ki önümüzdeki intihap finanse edilecek. Bu yolun akla yatkın ve iyi aynı kez olmadığını tercüman olmak isterim.” görüşünü paylaştı.

Kırat korumalı mevduatın “tıpkısı saatli bomba” olduğunu dile getiren Cinisli, “Ego bunu dövize endeksli, ucu kemiksiz faizli mevduat hesapları olarak değerlendiriyorum. Türkiye’nin hiç hayrına olmayan benzeri formül deniyorsunuz.” sözlerini sarfiyat etti.

“Türkiye üreterek büyümektedir”

MHP Konya Saylav Mustafa Sahtekâr ise dünyada soylu erki sıklet yaşamayan ülke olmadığını, büyümenin yavaşladığını, birçok ülkede kazançlı dinginlik yaşandığını anımsattı.

Küresel ekonominin, giderek elan sıkıntılı ve belirsiz benzeri görünümle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Sahtekâr, dünyanın toptan bire bir resesyonun eşiğine geldiğini ifade etti.

Türkiye’nin büyüme, envestisman, istihsal, ihracat oranıyla diğer ülkeler ortada öne çıktığını belirten Kalaycı, şunları kaydetti:

“Türkiye ekonomisinin 2022 yılı büyüme tahminini OECD yüzdelik 3’ten Haziran’da 3,7’ye, sabık kamer yüzde 5,4’e; IMF ise yüzde 2,7’den Temmuz’bile yüzdelik 4’e, bu kamer yüzdelik 5’e yükseltmiştir. Türkiye, seçme şeye rağmen büyüyen, gelişen ve güçlenen bir ülkedir. Türk sanayisinde çarklar dönmektedir. Türkiye üretmektedir, üreterek büyümektedir. Türkiye, 2021 yılında yüzdelik 11,4 nema oranıyla 50 yılın rekoruna kazanmış, 2022 yılının bir numara çeyreğinde yüzde 7,5, ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 tahaccüm oranlarıyla dosdoğru tahaccüm eğilimini sürdürerek dünyanın genişlik faziletli büyüme kaydeden birkaç ülkesi arasında düz almıştır.”

Türk Silahlı Kuvvetlerinin kimyasal cebe kullandığı iddiasına değinerek, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Çiy Korur Fincancı’nın açıklamasını eleştiren Sahtekâr, “Yıldırı örgütünün akıbet çırpınışları bati yalanlarla kundaklanmak istenmiştir. Namussuz PKK’nın iftirasına önceki CHP’li aynı milletvekilinden bindi gelmiştir ardından HDP’li bir saylav Türkiye’yi genosit yapmakla suçlamıştır. Bölen terör örgütü PKK’nın iftirasına sarılıp haysiyetli Türk askerini itham etmek isteyen kim varsa haindir, suçludur, dökülen şehit kanlarının vebali onun üzerindedir.” açıklamasında bulundu.

“85 milyon vatandaşımızın bütçesi”

AK Fırka Giresun Milletvekili Cemal Öztürk da 2023 yılı bütçesinin, AK Parti hükümetlerince hazırlanan esbak tamam bütçelerde olduğu kabil Türkiye’deki başarı hikayelerine ve kazanımlara dayanç oluşturacağını vurguladı.

2023 yılı bütçesinin, Cumhuriyet’in 100. yılının bütçesi olması bakımında dahi heybetli olduğuna dikkati çekici Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye yüzyılının inşasına revan yolda çok şanlı bire bir eşik olan 2023 yılı bütçesinin ülkemize, milletimize ve bilcümle insanlığa anlı şanlı, artımlı olmasını diliyorum. YANLIŞSIZ Öğür hükümetlerine gece gündüz yerine 21 misil bütçe hazırlama imkanı veren aziz milletimize de zevalsiz teşekkürname ediyorum. DÜRÜST Tümen hükümetleri, bütçeleri, milletimize hizmet etmenin ayrımsız uzlaştırıcı kendisine görmüş, vatandaş odaklı kendisine hazırlamış ve uygulamıştır. Bu bütçenin bile toplumun bilcümle kesimlerini havi, 85 milyon vatandaşımızın bütçesi olduğu görülmektedir. Toptan erke piyasalarındaki deli yükselişlerin vatandaşlarımıza yansıtılmaması için alışılmamış çabalama gösteren hükümetimize müteşekkiriz.”

Öztürk, Türkiye’nin bundan sonra kendi ekonomik ve sosyal programlarını geliştirebilen, hayata geçirebilen ruhlu bire bir talih olduğunu belirtti.

Share: